Прокуратурата застава зад позицията на МВР, че е законен арестът на дясната ръка на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов - Севделина Арнаудова. Това стана известно от протокола по делото, качен в деловодството на Административнен съд - София-град.

Съдът предстои да излезе с решение по жалбата на МВР срещу решението на Софийския районен съд, че арестът на медийния съветник на ГЕРБ е незаконосъобразен.

"Мина заседанието и делото е обявено за решаване", каза за БТА адвокат Станислава Каракушева, която защитава интересите на Арнаудова.

Във връзка с изразената позиция на прокуратурата в рамките на делото, че "касационната жалба е основателна и доказана", адвокат Каракушева коментира, че "това е лична преценка на прокурора, който се яви на заседанието и взе становище с едно изречение, но не изложи доводи".

"Смятам, че касационната жалба е основателна и доказана, и ви моля тя да бъде уважена", казва прокурорът по делото, видно от протокола на заседанието, качен в системата на съда.

От МВР посочват в жалбата си, че "решението на първоинстанционния съд е незаконосъобразно и постановено при неправилно възприемане на фактите и доказателствата, събрани по делото". По време на заседанието представителят на вътрешното ведомство заявява още, че описаните аргументи и факти в решението на районния съд не отговарят на истината и не отговарят на доказателствата, приобщени към процесното дело.

Според адвокат Каракушева жалбата на МВР е неоснователна, а първоинстанционното решение е правилно и законосъобразно. "Поискахме жалбата да бъде оставена без уважение", уточни тя. По думите ѝ районният съд се е обосновал подробно и добави, че около издаването на заповедта за задържане има много процесуални нарушения.

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и медийният съветник на ГЕРБ Севделина Арнаудова бяха задържани в ареста на 17 март. На следващия ден бяха освободени, без да им бъде повдигнато обвинение. Те бяха отведени от полицията по повод образувано производство за изнудване, свързано с бизнесмена Васил Божков. Впоследствие Борисов, Горанов и Арнаудова обжалваха пред съда полицейските заповеди, с които бяха задържани. Тази на лидера на ГЕРБ беше отменена на две инстанции като незаконна, на медийния му съветник и Горанов също, но само на първа инстанция.

Адвокат Станислава Каракушева, която представлява и Владислав Горанов, посочи, че жалбата на МВР във връзка с неговото задържане и решението на първоинстанционния съд ще бъде разгледана в началото на декември. По повод разследването защитникът посочи, че след задържането с тримата са проведени разпити в качеството им на свидетели, но след това повече не са викани и търсени.