Кюстендилска "ферма" за криптовалута е била незаконно присъединена към електрическата мрежа на ЧЕЗ, прокуратурата я разследва за кражба на енергия. От Районна прокуратура в града уточняват, че до проверка се е стигнало след сигнал от длъжностно лице.

От държавното обвинение са констатирали, че съоръжението за "копаене" на електронна валута е "закачено" неправомерно към трафопост ТП "Затвора" на ул. "Прогона".

И двете постройки се стопанисват от лице с адресна регистрация в София. Инспекторите са открили майнинг устройства (ригове), компютърни компоненти, система за охлаждане от вентилатори и въздушна електрическа инсталация за захранване на устройствата и свързаните с тях различни компоненти.

Назначена е техническа експертиза, която да установи какво количество електроенергия е откраднато и какъв е точният размер на нанесената щета от извършеното престъпно деяние.

Главният прокурор коментира случая в профила си в Twitter:

"Разкрити са престъпления, включително кражба на ток, от т.нар. "ферма" за добив на криптовалута. Откраднатото е за милиони левове, колкото едномесечната лятна консумация на гр. Кюстендил. Пари, които плаща всеки един от нас към сметките си за ток", написа той.