Двама съдебни медици от западната ни съседка ще отпътуват утре за София за идентифициране на телата и предаване на останките на загиналите, съобщи на пресконференция в Скопие главният прокурор на Северна Македония Любомир Йовевски.

Заместник-окръжният прокурор на Перник Бисер Михайлов и следователят от Националната следствена служба Младен Петров също присъстваха на брифинга. Те получиха от Йовески материалите, свързани с разследването и идентификацията на жертвите.

Предадохме на българската прокуратура ДНК пробите, записите от разпитите на осем свидетели, делото във връзка с лиценза на автопревозвача "Беса Транс" и цялата документация за автобуса от министерството на вътрешните работи. Убедени сме в професионализма на българските прокурори и че този случай ще бъде напълно разяснен, категоричен бе главният прокурор на Северна Македония.

От своя страна, българският следовател подчерта интензивната комуникация и непрекъсната работа с властите от Скопие от началото на инцидента.

Чрез взаимодействието на прокуратурите на Северна Македония и България за много кратко време достигнахме до възможността за идентификация на жертвите. Дълбоко сме благодарни за усилията на главния прокурор Йовески, доброто съдействие на ръководителя на спецпрокуратурата и професионалната работа на всички структури, обясни Петров.

При спазване на закона, за много кратко тленните останки на загиналите ще бъдат върнати в родната им страна, за да бъдат погребани от близките им.

Касае се за безпрецедентна катастрофа. До края на другата седмица се очаква освобождаване на телата на загиналите от Съдебна медицина в България. Наистина координацията между властите беше на изключително ниво. Ще продължим със същата активност и се надявам в най-кратки срокове да се изготвят ДНК анализите, каза заместник-окръжният прокурор на Перник Бисер Михайлов.

 

Той съобщи още, че се работи по всички версии за катастрофата.

Не може да се определи причината и да се назове една конкретна версия, и да отпаднат всички останали, обясни българският обвинител.

Собственикът на фирма "Беса Транс" е разпитан, с него интензивно се работи на територията на Северна Македония. Компетентите служби са влезли в офисите на автопревозвача "Беса Транс" веднага след катастрофата, иззета е документация. Вчера в офисите влязоха и представители на застрахователните компании. Събираме данни и за отговорността на други лица и ако бъдат установени нарушения, ако има елементи на престъпление, всички ще отговарят прпед закона, заяви Йовевски.

Разследването продължава, досъдебното производство е от 5 дни. Когато бъдат изготвени заключеният по всички съдебни експертизи, тогава ще имаме и решение дали маркировката на пътя е в някаква причино-следствена връзка с настъпилото произшествие, допълни Михайлов.

Работи се и по техническа експертиза за причините за възникването на пожара. Категорично се отхвърлят предположения за превоз на бензин или взривни вещества

За да бъде изключен тероризъм или умишлени действия за взривяване са направени изследвания, които да отхвърлят тези версии на този етап. Но работата продължава, допълни Младен Петров.

По думите му, на този етап това предположение е изключено

Днес на властите в България ще бъдат предадени показания на разпитани свидетели на инцидента, обясни главният прокурор на Северна Македония. В следващите дни предстои да бъдат разпитани още много лица, допълни той. Всички протоколи ще бъдат изпратени на България.