Европейската прокуратура съобщи, че е предприела разследване на измами с ДДС в шест държави от ЕС, сред които и България, за търговия с мобилни телефони втора употреба.

Прокуратурата на ЕС предполага, че измамите са на стойност 19 милиона евро и са свързани с внос на употребявани устройства от Хонконг, Обединените арабски емирства и САЩ. Разследването обхваща също Германия, Италия, Малта, Нидерландия и Словения, се отбелязва в съобщението. Досега са намерени 31 500 евро в брой и криптовалута на стойност около 40 000 евро. По банкови сметки са запорирани над 88 000 евро, допълва БТА.

Пояснява се, че проверките са по съмнения, че дружества в няколко държави от ЕС измамно са начислили намален размер на ДДС върху продажбата на употребявани мобилни телефони, внесени от чужди страни, за да постигнат незаконни печалби. Прокуратурата отбелязва, че когато препродават стоки втора употреба, купени от граждани в ЕС или от продавачи, които вече са платили изцяло ДДС за такива стоки, търговците може да приложат схема за данъчно облагане на разликата в стойността. В такива случаи този търговец трябва да плати ДДС само върху разликата между цената, платена за стоката и стойността, за която я продава, а не върху пълната продажна цена на изделието.

Европейската прокуратура подозира, че разследваните дружества са приложили тази разпоредба неправомерно и са начислили намален ДДС, когато е дължима пълната ставка на данъка. Допълва се, че е възможно така мобилните телефони да бъдат продавани на по-ниска от пазарната цена, а това е нелоялна конкуренция.

Според разследването между 2019 г. и 2022 г. четирима заподозрени са действали заедно и са създали свързани дружества за привидно законна доставка на стоки в България, Германия и Словения. Дружествата в Словения са купували устройствата и са ги продавали на българско дружество. След това телефоните са били продавани на дружество в Германия, а по-късно са достигали пазара в Италия, Финландия, Полша и Швеция. Според съобщението измамите са извършени спрямо данъчната система в нашата страна, Германия и Словения.