След четири неуспешни опита на прокуратурата да изправи на подсъдимата скамейка бившата съдийка Румяна Ченалова за престъпление по служба и документ с невярно съдържание, на петия Специализираният съд даде ход на делото.

Няколко съдебни състава в продължение на над 2 години досега връщаха обвинението на разследващите заради допуснати редица нередности. И днес Ченалова и адвокатите й изтъкнаха, че голяма част от нарушенията не са поправени.

"При все, че съм юрист, не мога да разбера в какво съм обвинена", заяви тя пред бившите си колеги, като подчерта, че не става ясно какви цели е имала, за да извърши престъпление.

Въпреки това, макар съдът да призна, че в обвинението има пропуски, изтъкна, че те не са от мащаб, който да препятства старта на процеса. Обвинителният акт отговарял на минималните изисквания, макар да бил доста схематичен, съобщи БТА.

В своя защита от прокуратурата заявиха, че делото може да тръгне в съда и възраженията на Ченалова ще се решават в бъдещия съдебен процес.

Любопитен факт е, че един от свидетелите е бившият шеф на ДАНС Петко Сертов.

След заседанието Ченалова цитира съда, според когото вече е минало доста време във въртенето на различни процедури и е крайно време съдбата на това дело да бъде решена.

"Прокуратурата или не иска или толкова може в работата си. Безкрайното връщане на делото щеше да се превърне в празник за едни и мъчение за други. Съдържанието на този обвинителен акт е демонстрация на грубо нарушаване на разбирането за това какво е справедлив процес, както е описано в Европейската конвенция за защита правата на човека (ЕКПЧ). Прокуратурата няма желание да разбере принципите на гражданския процес", каза още тя.

Накрая Румяна Ченалова изтъкна, че едно от разследванията срещу нея - по делото за двойното убийство пред дискотека "Соло", е прекратено. Тя беше разследвана заради начина, по който пусна от ареста подсъдимия Илиян Тодоров, който се укри и е в неизвестност вече няколко години. По думите й причината била, че основният свидетел е излъгал.