Вчера Ценко Чоков е имал разрешение да се отклони от мярката "домашен арест", но за да посети стоматолог, това заяви на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод скандалните снимки, които показват бившия кмет на врачанското село Галиче в ресторант.

"Вчера беше разпространена информация, че около 19.30 ч. Чоков се е намирал в столично заведение. Тази информация беше потвърдена и с докладна записка от СДВР. Според сигнала лицето е установено в заведение в кв. "Драгалевци" във видимо отлично здравословно състояние. Това, което можем да кажем към този момент, е, че след като извършихме проверка, установихме, че Апелативният специализиран съд за вчерашния ден е дал разрешение на Чоков да се отклони от мярката за неотклонение "домашен арест", за да посети стоматолог. А със сигурност заведението, в което е установено лицето, не е стоматологичен кабинет", каза още Арнаудова, цитирана от "Фокус".

Тя обясни, че е налице неизпълнение на мярка за неотклонение, което е основание за прокуратурата да поиска от съда промяна на мярката за неотклонение в по-тежка.

"Днес Апелативната специализирана прокуратура поиска от Апелативния специализиран наказателен съд изменение на мярката за неотклонение на Чоков. На 10 май беше произнесена първата присъда срещу това лица, което получи 4 години и 6 месеца лишаване от свобода за общо три престъпления - причиняване на средна телесна повреда, отвличане и палежи. Първоначално съдът потвърди мярката за неотклонение "задържане под страна" и тя беше в сила до 26 септември", припомни говорителката на Сотир Цацаров.

И уточни, че след това, заради влошено здравословно състояние, Чоков е пуснат под домашен арест. Тогава той се появи в съдебната зала в болнична носилка, а магистратите приеха, че страда от диабет, диабетна полиневропатия, няколко язви, дискова болест и урологично заболяване. Като мотив беше изтъкнат и факта, че наскоро претърпял операция и му предстояли други.

На въпрос дали има смисъл от мярката за неотклонение "домашен арест", Арнаудова отговори:

"Аз съм малко пристрастна в това отношение и смятам, че тази мярка не постига каквито и да е цели на мерките за неотклонение. Но така или иначе съществува в Наказателния кодекс. Основно се използва в случаите, в които лицата наистина са със здравословни проблеми. Но категорично считам, че тази мярка за неотклонение не постига мерките за процесуална принуда. И случаят с Цеко Чоков е много силно показателен за това".

Тя изтъкна, че е имало много други такива примери, при които лицата са влизали в съда в инвалидна количка, с патерици или в болнична носилка, но в момента, в който бъдат освободени с по-лека мярка за неотклонение, всички болести изчезват.

"Но се надявам да се засили този контрол, който е регламентиран в закона, защото лицата под домашен арест реално се възползват от възможността, която им предоставя законът - два дни домашен арест да се зачита за един ден лишаване от свобода. Тоест, ако твърде дълго време лицето е под домашен арест, реално то може да изтърпи наказанието си, докато е вкъщи. А дали си е вкъщи, вече е друг въпрос", заяви още Румяна Арнаудова.

Николай Добрев: Има ли нужда от друг сигнал за шефа на полицията?

"Вместо да е под домашен арест, Ценко Чоков си пие с авери в някаква кръчма - има ли нужда от друг сигнал за работата на шефа на РПУ Бяла Слатина", коментира междувременно зам.-председателят на БСП Кирил Добрев на пресконференция в централата на партията, след като вчера оттам поискаха оставката му, защото по негово време били извършени всички побои и палежи в общината.

"Вчера повдигнах въпроса за палежите в село Галиче. В Добрич миналата вечер горяха автомобили на свидетели по делото срещу бивш депутат от ГЕРБ, известен като "Суджукгейт". Иска ми се заедно да разтълкуваме посланията от всичко това, което се случва - как ги приемат обикновените хора. Всеки, който намери смелостта да каже истината срещу управляващите, бива буквално смачкван. Продължавам да вярвам, че за сигурността на българските граждани отговаря МВР. Особено за свидетели и хора с изразени политически позиции. Разбрах вчера от министър Маринов, че за шефа на РПУ Бяла Слатина няма данни, че не си върши работата. По-скоро въпросът ми е има ли данни, че си върши работата. И г-н Маринов като редови служител на МВР навремето е оценяван по критерий, който се нарича разкриваемост. Какъв е този критерий за шефа на районното управление?", попита Добрев.

Още, след като беше пуснат под домашен арест обаче, съдът уточни, че разрешението е Ценко Чоков не да се прибере в Галиче, а да живее на временен адрес в София и да се лекува. Така за мярката му за неотклонение са отговаряли местните служители на реда.