Елена Фичерова, която подаде оставка като началник на кабинета на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков след скандал, осъди лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за клевета. Софийският районен съд определи обезщетение в размер на 5000 лева, което Фичерова трябва да получи от бившия премиер.

Решението на СРС е от 4 август т.г., като Борисов трябва да плати и 1000 лева за съдебни разноски и адвокатски хонорар. 

Искът на Елена Фичерова е подаден заради думи на лидера на ГЕРБ, казани на 3 юни м.г. на пресконференция, ден след като началничката на кабинета на Бойко Рашков подаде оставка. Тогава Бойко Борисов заяви: "...вчера си е подала оставката. Кога, когато вече всичко, което я е интересувало в МВР и службите го е взела, за да информира този, който я е пратил там. Нямаше друго обяснение. Аз нямам друго обяснение.“

Назначението на Елена Фичерова за началник на кабинета на вътрешния министър предизвика шумни реакции и полемика, тъй като името ѝ бе свързано с участие в Инициативния комитет за учредяване на партията на Васил Божков. Тя е била и кандидат-депутат на "Българско лято" с регистрацията на партия Българско национално обединение в 23 МИР-София, но е оттеглила кандидатурата си месец преди вота.

В исковата молба Фичерова твърди, че са засегнати името, честта и достойнството й, името й е опозорено, с което са засегнати личният й и професионален авторитет. Ищцата сочи, че е изпитала притеснение за себе си и за близките си, защото са изложени твърдения, че е извършила престъпление, каквото би било предаването на класифицирана информация.

Районните магистрати са уважили иска й, но са намалили исканото обезщетение наполовина - от 10 000 на 5000 лева.

Решението подлежи на обжалване с въззивна жалба пред Софийски градски съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.