Пловдивският апелативен съд потвърди ефективната присъда от 2 години и 4 месеца затвор, която окръжните магистрати постановиха за 40-годишната пловдивчанка Катя Лерца, която прегази и уби полицай в града под тепетата, съобщиха от съда.

Магистратите я признаха за виновна за това, че на 13 май м.г. Лерца блъсна и уби на място 36-годишния пътен полицай Делян Палазов, докато охраняваше провеждащия се "Народен събор", организиран от община Пловдив и кметството на район "Тракия".

Палазов дал знак да спре лек автомобил, но движилият се зад него с висока скорост джип "Киа", управляван от Катя Лерца, направил рязка маневра и го блъснал. Полицаят загина на място.

По закон за това престъпление предвиденото наказание е от 2 до 6 години затвор. При съкратен процес, какъвто поиска подсъдимата, обаче присъдата се намалява с една трета.

Апелативните магистрати решиха, че наказанието трябва да се изтърпи реално при първоначален общ режим. Подсъдимата е лишена и от право да управлява моторно превозно средство за срок от 4 години. В решението си съдиите са посочили, че категорично е опровергана тезата на защитата за съпричиняване на катастрофата от страна на полицая. Делян Палазов е предприел действия за спиране и извършване на проверка на друг автомобил, движещ се пред този на подсъдимата, в крайна лява лента.

Според Апелативния съд служителят на реда от достатъчно голямо разстояние е подал знак със стоп-палка и реално е бил видим за Катя Лерца. Освен това в този момент в средната лента, при три налични, е нямало приближаващи автомобили.

Апелативният съд отхвърли искането за условно наказание, приемайки че за поправянето на подсъдимата е наложително то да бъде изтърпяно реално в затвора.

В решението е посочено още, че Катя Лерца е управлявала автомобила си със скорост двойно по-висока от разрешената. Освен това по целия булевард „Санкт Петербург“ в момента на произшествието е имало концентрация на много хора, поради провеждане на масово мероприятие. Като отегчаващо отговорността обстоятелство е отчетено, че след извършване на деянието свидетелството за правоуправление на пловдивчанката е отнето. Скоро след произшествието контролните органи са установили, че тя въпреки това управлява автомобил без книжка, за което й е съставен акт за нарушение.

Връчването на постановлението за отнемане на свидетелството за правоуправление и възможността за обжалването му пред съда, нямат пряко отношение към оценка поведението на подсъдимата, пишат още в мотивите си апелативните магистрати.

По делото са събрани и доказателства, от които е видно, че подсъдимата многократно е нарушавала и преди това правилата за движение по пътищата.

Решението на Пловдивския апелативен съд не е влязло в сила и подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.