Богдан Лерца публикува голям пост в новосъздадената група във Фейсбук "В подкрепа на Катя Лерца", която има 336 членове. 

На 5 януари Пловдивският окръжен съд осъди на 2 години и 4 месеца затвор 40-годишната пловдивчанка и я лиши от правото да шофира за срок от 4 години. Магистратите я признаха за виновна за това, че на 13 май м.г. блъсна и уби на място 36-годишния пътен полицай Делян Палазов, докато охраняваше провеждащия се "Народен събор", организиран от община Пловдив и кметството на район „Тракия“.

Палазов дал знак да спре лек автомобил, но движилият се зад него с висока скорост джип "Киа", управляван от Катя Лерца, направил рязка маневра и го блъснал. Полицаят загина на място.

По закон за това престъпление предвиденото наказание е от 2 до 6 години затвор. При съкратен процес, какъвто поиска подсъдимата, обаче присъдата се намалява с една трета. Самата Катя Лерца заяви пред съда, че признава фактическата обстановка в обвинителния акт, но не и вината си

Сега брат й твърди, че сестра му е прекрасен, грижовен и отговорен човек, а поведението й на фаталния 13 май е било напълно адекватно.

"Някои хора я наричат "убийца". Само че тези някои, в това число и журналисти, нека погледнат в български тълковен речник и прочетат тълкуването на думата "убиец". Там е написано: "убиец" - "Човек, който с поведението си е причинил смърт на друг човек". А поведението на Катя е било съвсем адекватно, реакцията й е била съвсем точна. А именно: предприела е преминаване от крайна лява в средна лента на пътното платно, за да избегне сблъсъка с внезапно набилия спирачки автомобил. Как би могла Катя да предположи. че там в средна лента на трилентов булевард би могъл внезапно да се появи човек?", пише Богдан Лерца.

Според него, законът не забранява преминаване от крайна лява в средна лента на трилентов булевард, а правилникът за стопиране на МПС за проверка не разрешава на пътния полицай по време на стопиране да се подвизава в средна лента на пътното платно.

"Има инструкции на КАТ, ясно регламентиращи начина за стопиране на МПС. Тези инструкции и правила не са спазени от загиналия полицай. Той е постъпил неразумно и непрофесионално. Със своето действие е допринесъл за смъртта си", заявява братът на подсъдимата.

По думите на Лерца, случилото се е трагедия за семейството на сестра му.

"Защото животът на Катя се промени, тя е разпознавана и сочена с пръст, съдена за нещо, за което няма вина, унижавана, децата й са унижавани. Голяма част от обществото си създаде негативно мнение за Катя Лерца, за което са виновни медиите, които едностранно и некомпетентно отразяваха събитията. Бих помолил журналистите да проявяват безпристрастност и професионализъм в работата си", пише още Богдан Лерца.

Той допълва, че се надява следващото решение на съда да не бъде продиктувано отново от обществения натиск.

"Мисля си за деня, в който тези, които винят Катя, ще се осъзнаят. Благодаря на всички, които подкрепят Катя! Тази подкрепа е важна за нея. Подкрепям те, Кате!!!"", завършва поста си братът.