Пловдивският апелативен съд разгледа делото срещу Катя Лерца, която блъсна и уби на място 36-годишния полицай Делян Палазов.

На 5 януари Пловдивският окръжен съд осъди на 2 години и 4 месеца затвор 40-годишната пловдивчанка и я лиши от правото да шофира за срок от 4 години. Магистратите я признаха за виновна за това, че на 13 май м.г. блъсна и уби на място 36-годишния пътен полицай Делян Палазов, докато охраняваше провеждащия се "Народен събор", организиран от община Пловдив и кметството на район "Тракия".

Палазов дал знак да спре лек автомобил, но движилият се зад него с висока скорост джип "Киа", управляван от Катя Лерца, направил рязка маневра и го блъснал. Полицаят загина на място.

По закон за това престъпление предвиденото наказание е от 2 до 6 години затвор. При съкратен процес, какъвто поиска подсъдимата, обаче присъдата се намалява с една трета.

Въпреки минималното наказание, Катя Лерца обжалва наказанието си пред апелативните магистрати. Днес тя заяви в съдебната зала, че иска да си гледа децата вкъщи, а не да лежи в затвора.

Адвокатът й Марин Марковски пък призова съда към снизхождение.

"В сливенския затвор Катя Лерца ще се превъзпита ли? Ако отиде в затвора, това ще е лишено от правна логика. Това ще бъде за назидание за другите. В Сливенския затвор не се поправя, там се оцелява", каза още юристът.

Синът му Димитър Марковски, който също е част от защитата на Катя Лерца, пък заяви, че полицаят Делян Палазов е излязъл неразумно на средата на пътя и е съпричинител на катастрофата. Думите му извадиха от равновесие бащата на прегазения полицай - Куман Палазов, който избухна в съдебната зала.

Възрастният човек стана и прекъсна речта на адвоката с думите: "Това са пълни глупости. Този човек обвинява сина ми, че сам е виновен за смъртта си". Съдията му направи забележка и каза, че по-късно ще му даде думата, ако иска.

Наблюдаващият прокурор призова съда да потвърди ефективната присъда, наложена от окръжните магистрати. Обвинителят заяви, че подсъдимата е неглижирала правилата, за да направи каквото й е удобно.

"Катя Лерца не е жертва на общественото мнение, жертвата е една - Делян Палазов, който оставя деца, близки и роднини", категоричен бе прокурорът.

Пловдивският апелативен съд ще се произнесе в 30-дневен срок.