Адвокатка осъди Столичната община да ѝ плати над 20 000 лева, след като миналата година се спънала на разлепена плочка до Съдебната палата и счупила крака си, съобщи правният сайт "Лекс".

От решението на Софийския градски съд (СГС) става ясно, че юристката е завела частичен иск за неимуществени вреди срещу местната администрация за 26 000 лева, а пълният му размер е 50 000 лева. Съдът е уважил иска на Веска Волева до 18 000 лева, но отделно е осъдил общината да ѝ плати над 1300 лева за разходи по лечението и над 2600 лева разноски по делото.

Инцидентът с адвокатката е станал на 16 август миналата годна, когато тя се разхождала с колежка по ул. „Алабин“ към Съдебната палата. При стъпването върху отлепената плочка, Волева паднала, а левият ѝ глезен бързо се подул. При прегледа в "Пирогов" е установена фрактура, като се наложило операция и поставяне на винтове. През следващите 3 месеца адвокатката била на легло.

Съдът е изследвал състоянието на настилката в района, като според свидетелката на инцидента, тротоарите по „Алабин“ и до днес са в лошо състояние, а на много места плочките са отлепени. Назначена експертиза на тротоара в района пък е показала, че към началото на 2021 г. настилката е годна, безопасна и няма липсващи или отлепени плочки, нито дупки и пропадания.

Според две вещи лица от община „Средец“ ремонти не са извършвани отпреди инцидента с адвокат Волева. Старши експертът от район „Средец“ Гергана Кърджилова е заявила пред съда, че на ул. „Алабин“ е извършен частичен авариен ремонт в края на 2019 г. и оттогава досега не е имало други ремонтни дейности, а настилката е безопасна за пешеходците. Тя е свидетелствала, че в центъра на София има тротоари в по-лошо състояние.

В решението си съдия Валерия Банкова се позовава на заключението на техническата експертиза, според което при извършения от служителите на общината оглед плочките може наистина да са били неподвижни, защото е извършен на 10 февруари, когато температурите са били минусови и водата е възможно да е замръзнала под плочките.

На мястото на инцидента бил направен и оглед от трето вещо лице, което към 28 април 2021 г. констатирало, че има единични подвижни плочки, които при настъпване изхвърлят вода като фонтан, ако е валял дъжд.

В хода на делото е станало ясно, че още през 2019 г. адвокат Волева е подала сигнал в общината за лошото състояние на тротоара на „Алабин“, което се влошило след цялостния ремонт в района, който обаче не обхващал точно този участък.

От Столична община пък претендират за съпричиняване на инцидента от страна на адвокат Волева, защото не е гледала къде върви. Съдия Банкова посочва, че съпричиняване има, когато пострадалият с поведението си създаде предпоставки за инцидента. Според нея не може да се изисква от гражданите да проявяват повишено внимание, когато вървят по тротоара, освен ако изрично не е обозначено, че мястото е опасно.

„Не съществува нормативно установено задължение за пешеходците при движението си по тротоара да не отклоняват поглед от неговата настилка и да следят непрекъснато за евентуални неравности, дупки и други повреди на настилката му, нито пък според съда такова поведение се включва в понятието обичайна житейска предпазливост. Още повече, че подвижната поради отлепяне плоча видимо изглежда точно като здраво залепената неподвижна такава и едва при стъпване върху същата, става явно, че настилката е повредена“, мотивира се съдът.

В същото време обаче съдия Банкова напомня, че адвокат Волева е била наясно с проблемната настилка, след като редовно е минава по този тротоар и два пъти е писала жалби до общината. Затова съдът приема, че и тя е допринесла за падането си, като преценява, че съпричиняването е 10%.

Затова от справедливото според съда обезщетение за морални вреди от 20 000 лева са приспаднати 2000 лева.

Решението на СГС не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.