Мащабна акция се провежда в цялата страна срещу разпространение на детска порнография. Задържани до момента са 13 души. Възрастта на децата, станали обект на интерес на педофилите, е между 2 и 10 години, стана ясно от брифинг на прокуратурата.

Заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов, говорителят на главния прокурор Сийка Милева и Светослав Василев, завеждащ отдел "Киберпрестъпления" в НСлС, дадоха подробности за случая.

Акцията е проведена с участието на прокурори и следователи от Националната следствена служба на територията на цялата страна - в столицата, Варна, Хасково и други населени места. В нея участват над 30 следователи, повече от 30 служители на отдел "Киберпрестъпления" към ГДБОП, над 60 жандармеристи. В 7.00 часа тази сутрин едновременно са претърсени над 20 адреса, иззети са телефони, компютри, флашки, харддискове.

Задържани до момента са 13 души с 24-часова мярка за задържане. Петима от тях са арестувани в София, 8  - в други населени места. Това не е организирана престъпна група, а отделни лица, които не се познават помежду си, уточни Сарафов.

Сред задържаните има пилот от гражданската авиация на нискотарифна компания, ел. техник, мотокарист, шлосер, собственик на спортен магазин, IT специалисти, общ работник, автомонтьор, оценител на недвижими имоти. Това са мъже между 30 и 40 години, но има и около 60-годишни. Около 50% са семейни с деца, повечето са с добри финансови възможности. Профилът им показва, че част от тях са склонни от виртуалния свят, да преминат и в реалния, и да посегнат на нашите деца, каза Сарафов.

В компютрите и телефоните на задържаните са намерени клипове и снимки с брутални сцени на сексуално насилие с деца от 2 до 10 години. Децата са от бившите Съветски републики или от Далечния Изток - Тайланд, Филипините, Индонезия. Проверява се дали има деца и от България.

Проверява се дали една от жертвите не е български гражданин. Установено, е че две от лицата са споделяли активно файлове с детска порнография в изключителна близост до дом за деца, лишени от родителски грижи, допълни Светослав Василев.

Данните показват, че повечето сцени са снимани там, откъдето са децата.

В рамките на деня ще бъдат повдигнати обвинения. Санкцията за това престъпление е до 6 години лишаване от свобода.

Институцията прокуратура е стабилна и продължава да работи въпреки усещането за абдикация на държавните структури, коментира главният прокурор Иван Гешев, който дойде единствено за началото на брифинга. Той добави, че работата по този случай е показала реалните проблеми и защо държавното обвинение настоява за всеобхватна правна реформа. По думите на Гешев наказанията за разпространение на порнографски материали "са символични, бих казал смешни".

Главният прокурор Иван Гешев благодари на следователите от НСлС и прокурорите от цялата страна и МВР, които са защитили българските деца. Реалната правна реформа, по думите му, е точно това - да бъдат увеличени наказанията за разпространение на порнографски материали, които в момента са смешни.