На 11 ноември председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер Юнкер ще се подложи на хирургическа интервенция за лечение на аневризъм, съобщи неговата говорителка Мина Андреева, потвърждавайки информация на Франс прес, получена от обкръжението на Юнкер.

Според близки на председателя става въпрос за аневризъм на коремната аорта.

Андреева уточни, че докато той е в болница, задълженията му ще изпълнява първият заместник-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс.

Мандатът на Юнкер трябваше да приключи на 31 октомври, но той остава на поста си до началото на декември заради забавянето в одобряването на новата комисия, която ще бъде ръководена от германската Урсула фон дер Лайен.

През август 64-годишният Юнкер претърпя спешна операция на жлъчката. Заради нея той пропусна срещата на върха на Г-7 в Биариц.

През последните години Юнкер страдаше от болки в гърба, напомня Асошиейтед прес. По време на миналогодишната среща на НАТО, в която участваха лидерите на Алианса и на ЕС, той беше заснет да залита и губи равновесие. Тогава от Европейската комисия съобщиха, че председателят на институцията Жан-Клод Юнкер е имал в сряда болезнен пристъп на ишиас, придружен със спазми.