Опустошителните земетресения в Югоизточна Турция, при които бяха поразени 10 от най-гъсто населените окръзи на страната, отвориха и нови врати в дипломатическите отношения с редица страни, като Гърция и Армения в рамките на т.н. "земетръсна дипломация".

Министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас пристигна днес в Адана в Турция, където бе посрещнат с топла прегръдка от турския си колега Мевлют Чавушоглу. Последва кратка среща между двамата министри на летището, след което те се качиха на хеликоптер, за да посетят пострадалите от земетресението райони в окръг Хатай, предаде агенция АНА-МПА, цитирана от БТА.

Гръцкият външен министър обеща подкрепата на Гърция за Турция "за преодоляване на тези трудни дни да продължи", съобщава Анадолската агенция. Турският първи дипломат от своя страна изказа благодарност за подкрепата на Гърция след разрушителните земетресения в югоизточната част на страната.

Турция и Гърция не трябва да чакат земетресение, за да изгладят отношенията си, е заявил Дендиас, цитиран от Анадолската агенция.

Гръцкото външно министерство информира, че той ще се срещне с членове на гръцката мисия за помощ, която работи в районите, опустошени от земетресенията, и ще бъде придружаван от турския си колега през цялото време. Дендиас ще посети оперативния център в Антакия и ще бъде информиран за последните събития, свързани с евакуацията и спасителните дейности, както и за възникналите хуманитарни нужди. По време на визитата ще бъдат разгледани начините за по-нататъшно подпомагане от страна на Гърция за преодоляване на опустошителните последици от земетресенията, съобщиха от гръцкото МВнР.

Гръцкият първи дипломат е инструктирал Постоянното представителство на Гърция в Женева да предприеме действия, така че да бъде предоставена спешна хуманитарна помощ на Турция и Сирия чрез Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси, съобщава АНА-МПА. Освен това заместник-министърът на външните работи Андреас Кацаниотис е поел координацията на агенциите и лицата, които желаят да съдействат за събирането на хуманитарна помощ за засегнатите райони в Турция и Сирия.

В същото време кореспондентът на БТА Нахиде Дениз предава, че  ГКПП Алиджан между Турция и Армения, който 30 години бе затворен поради политическите проблеми между двете страни, вчера бе отворен за пръв път, за да преминават тировете, пренасящи помощи за поразените от трусовете области.

Тази сутрин тирове с помощи от Армения са преминали на турска територия през Ъгдър, към град Адъяман, който е сред най-силно засегнатите окръзи, съобщиха дипломатически източници.

Общо 5 тира, натоварени със 100 тона храни, медикаменти, вода, хигиенни материали и технически уреди, както и спасителен екип от 28 души от Армения, пътуват към Адъяман, заяви специалният представител на Турция за Армения посланик Сердар Кълъч, който благодари на Ереван за този жест.

Вчера, друг спасителен екип от Армения, заедно с екипа на правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД), успяха да спасят живо едно момиченце на 8 години.

Междувременно броят на загиналите в трусовете от понеделник (6 февруари) насам достигна 24 617 души, по данни на АФАД, а ранените са над 80 хиляди. Мащабите на трагедията надхвърлиха тази от август 1999 г., когато при земетресения в района Мармара и Истанбул загинаха 17 000 души, а около 50 000 бяха ранени.