За първи път Австралия анулира визата на чуждестранен гражданин за нарушаване на строгите закони за биосигурност. Потърпевшият е 20-годишен испанец, който се е опитал да внесе в страната недекларирано месо и сирене, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Министерството на земеделието, водите и околната среда съобщи, че визата на мъжа е била анулирана и че му е наложена глоба в размер от 3300 австралийски долара (2300 щатски долара), след като миналия вторник служител в Пърт е открил над килограм недекларирано сурово свинско месо и сирене в багажа му.

Полицаите са открили 275 грама свински бекон, 665 грама свинско месо и около 300 грама козе сирене, които не са били декларирани, се казва в изявление на министерството.

"Надявам се, че този човек съжалява за действията си. Посещението му в Австралия приключи, преди дори да е започнало, и той бе изпратен обратно вкъщи със солидна глоба", каза министърът на земеделието Мъри Уат.

"Това беше сериозно нарушение на австралийските закони за биосигурност и можеше да изложи на риск австралийската селскостопанска индустрия", каза министърът, подчертавайки, че целта на строгите правила е и да предпазят страната от болести, като например болестта по селскостопанските животни шап.

Миналия октомври Австралия, която и преди това имаше някои от най-строгите разпоредби за биосигурност в света, обяви по-строги санкции за пристигащите, които не декларират вноса на рискови за биосигурността артикули с цел предотвратяване навлизането и разпространяването на болести и вредители в страната.

Промените влязоха в сила в началото на януари.

"Пътуващите, чиято виза е анулирана, трябва да напуснат Австралия с първия възможен полет и може да трябва да изчакат наказателен период от три години, преди да кандидатстват отново за виза", казаха от министерството.