Японският премиер заминава за Вашингтон, където утре ще стане първият чуждестранен лидер, разговарял на четири очи с американския президент Джо Байдън, а дневният ред на разговорите ще бъде доминиран от опасенията от Китай.

Йошихиде Суга се надява след ерата на Тръмп да потвърди и без това много силния съюз на Япония с Вашингтон и да позволи на двете страни да съпоставят позициите си по отношение на все по-настъпателното поведение на Китай на международната сцена, предава БТА.

Визитата бе предшествана от посещението на двама високопоставени американски служители в Япония през март и среща на върха на лидерите на четиристранния съюз, включващ САЩ, Япония, Австралия и Индия, също през март.

Посланието е ясно: става въпрос за демонстриране на единен фронт срещу Пекин в момент, когато особено безпокойство будят военната му активност и по-конкретно военноморската, както и ситуацията с правата на човека в Хонконг и Синцзян.

Токио смята, че решението на Белия дом да отправи към Суга първата покана за визита на чуждестранен лидер е "знак, че за дипломацията на САЩ Източна Азия е абсолютен приоритет", казва Кунихико Мияке, председател на Института за външна политика.

"Това означава, че Вашингтон вече споделя тревогата на Япония от драматичната промяна на стратегическата ситуация в Източна Азия през последното десетилетие", каза Мияке, бивш служител на японското външно министерство.

Япония критикува засилването на военната мощ на Китай и публично протестира срещу присъствието на китайски кораби около островите, наричани от Токио Сенкаку, а от Пекин - Дяоюй.

В съвместна декларация по въпросите на сигурността Байдън и Суга ще потвърдят, че тези острови, които са под японска администрация, са защитени съгласно Японско-американския договор за сътрудничеството в сигурността.

Двете страни могат също да споменат "важността на мира и стабилността в Тайванския проток", а според в."Файненшъл таймс" Вашингтон иска да подтикне Токио да спомене Тайван в съвместното изявление в момент, когато Пекин активизира военните си дейности.

Токио обаче може да избере предпазлив подход по темата за правата на човека, подчертава Кьоджи Янагисава, председател на японския Международен институт по геополитика.

"Засилването на напрежението между САЩ и Китай върху Япония, съсед на Китай, ще се отрази сериозно на националната сигурност и икономиката", каза той пред АФП и смята, че Токио би могъл да играе "посредническа роля".

Китай и САЩ са търговски партньори - съответно номер едно и номер две, на Япония, а през последните години Токио положи усилия за подобряване на дипломатическите отношения с Пекин.

Макар местни медии да допускат, че Суга и Байдън биха могли да изразят "безпокойство" от нарушаването на човешките права в Китай, Токио едва ли ще подкрепи призивите за санкции срещу Пекин, казва Робер Дюжарик, един от директорите на Института за съвременни азиатски изследвания към японския филиал на Университета "Темпъл".

"Ако САЩ се ориентират към ответни мерки срещу Китай, може да има натиск, който няма да се хареса на японците", каза той пред АФП. - Те биха искали американците да се тези, които се занимават с Китай, а самите японци да не правят почти нищо."

Макар че Байдън и Суга са на различно мнение как да се подхожда към политиката на Китай в областта на правата на човека, ще има и други области на сътрудничество, включително промените в климата и осигуряването на стабилни доставки на полупроводници.

Двамата лидери планират споразумение, което да помогне за преодоляване на сегашния недостиг на някои електронни компоненти и за избягване на централизираното им производство, особено в Китай.

Визитата ще даде също така възможност на Суга да засили позициите си в Япония, където рейтингът му е нисък заради реакцията на пандемията от коронавируса и забавянето на ваксинационната кампания.

Седемдесет и две годишният Суга, който пое поста от Шиндзо Абе миналия септември, ще отправи официална покана към Байдън да посети Олимпийските игри в Токио, които бяха отложени за това лято заради пандемията.