Взрив избухна днес в склад с боеприпаси във военна база в казахстанския град Арис, последван от пожар и нови експлозии, предаде ТАСС. Инцидентът предизвика паника в града. По предварителни данни над 30 души са потърсили медицинска помощ. Министърът на отбраната на Казахстан Нурлан Йермекбаев пристигна на мястото на инцидента.

Сигналът в противопожарните служби е подаден в 9,20 ч. местно време и са изпратени 30 пожарникари и осем единици техника, съобщи говорител на министерството на вътрешните работи на републиката. Оттам не съобщават за жертви и ранени при инцидента.

Главният лекар на болницата в Арис, обаче съобщи пред otyrar.kz , че на този етап са приели 10 пострадали при взрива, като трима от тях в тежко състояние. По-късно от областната управа  съобщиха за 16 ранени, настанени в болници. Броят им обаче расте. По данни на здравните служби, цитирани от ТАСС, до момента 34 души са приети в здравни заведения в района.

Местните власти започнаха евакуация на населението от Арис в Туркестанската област, съобщиха от министерството на отбраната. От ведомството призоваха населението да не изпада в паника и да се придвижва организирано до мястото на евакуация.

В града живеят 43 000 души. След взривовете хората изпаднаха в паника.

В областта е обявено извънредно положение. На местопроизшествието вече работи комисия, която да изясни причините за случилото се, предаде ТАСС.