Планът предвижда МВФ да осигури една трета от необходимата сума, а еврозоната - две трети. Не се съобщава за точна стойност на плана, но сумата е между 22 и 30 млрд. евро.

В плана изрично се посочва, че прилагането на подобен механизъм трябва да се счита като последна възможност, към която да се прибягва в случай на недостатъчно пазарно финансиране, предава БТА.

Заемите ще бъдат отпускани изключително на доброволна основа. Всяко отпускане на двустранен заем трябва да се одобрява единодушно от страните в еврозоната и да се основава на оценка от Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ). Това на практика означава, че Германия ще има право на вето. Страните от еврозоната ще участват съобразно размера на капитала им в ЕЦБ, изисква планът, който бе представен на пресконференция в ранните часове на днешния ден от постоянния председател на Европейския съюз Херман ван Ромпой и от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Гръцкото правителство не е поискало каквато и да е финансова подкрепа. Ето защо не е взето решение за активиране на този механизъм, отбелязаха с облекчение лидерите на страните от еврозоната в специално изявление.

Жан-Клод Трише, управителят на ЕЦБ приветства плана на ЕС да предложи финансова подкрепа на Гърция съвместно с МВФ като „осъществим” и „смел”, предаде АФП, цитирана от "Фокус". Въпреки това банкерът допълни, че тъй като Гърция в момента полага усилия да намали дефицита и задълженията си, няма да възникне нужда механизмът да бъде прилаган на практика.

Главните кредитори - Германия и Холандия, успяха да наложат МВФ да играе важна роля в спасителната операция за Гърция, пише британският в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА. Споразумението беше постигнато след ожесточена битка между Германия и страни начело с Франция, които не искаха намеса на МВФ. Като включиха МВФ в спасителния механизъм за Гърция, страните от ЕС гарантираха, че всяка суверенна държава остава отговорна за своя дълг, допълва "Дейли телеграф".

Гръцки вестници реагираха на намесата на МВФ. "Трише ни хвърли "спасителния пояс", "бесилка" обаче се задава от МВФ, все пак решението даде възможност на ЕЦБ и на пазара да си отдъхнат", отбелязва в. "Елефтерос типос".
"Ястребите от МВФ идват в Гърция, за да проверяват на всеки шест месеца финансите на страната и да наложат нови сурови мерки", предупреждава левият в. "Авги".

Ще бъде сформирана работна група, която до края на годината ще предложи мерки за предотвратяване на кризи като по-строги изисквания към дефицит и т.н. Те ще бъдат одобрени от всички 27 страни, предаде БНР. Неофициално представители на ЕК заявиха, че докато се въвежда новият регламент, еврозоната ще остане в сегашния си състав. Нови страни ще бъдат приемани на по-късен етап, при по-строгия регламент. Засега не е ясно дали новите правила ще включват Европейски валутен фонд и промяна в Лисабонския договор.


Вижте снимки от съдбовната среща на върха