Венеция отправи призив към други големи исторически европейски пристанища, ценени от любителите на круизите, да обединят силите си срещу многото опасности, които представляват големите круизни кораби. Призивът е отправен към такива градове като Барселона, Дубровник, Марсилия или Амстердам, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на италианските пристанищни власти.

"Писах до всички европейски градове, които споделят нашия опит в круизния туризъм и трябва да намерят баланс между икономическото развитие и опазването на околната среда", уточнява в изявление Пино Музолини, ръководител на Управлението на пристанищните власти на северната част на Адриатическо море, чието седалище е във Венеция.

"Увеличаването на размерите на корабите, тяхното въздействие върху пристанищните зони и бремето, предизвикано от нарастващия брой на туристите, създава конфликтна ситуация", казва Пино Музолини в писмото си до осем европейски пристанищни институции. Той ги призовава да обединят сили, за да задължат компаниите да проектират корабите, така че да бъдат съвместими с околната среда и структурите на градовете.

Круизен кораб, изгубил контрол, породи паника в началото на юни във Венеция, когато се блъсна в кей и в туристически кораб, при което бяха ранени четирима души. Инцидентът съживи полемиката относно рисковете и щетите, по-специално екологичните, които се причиняват на Венеция от огромните туристически лайнери, плаващи изключително близо до бреговете.

В началото на юли във Венеция бе избегнат нов инцидент с круизен кораб дълъг 300 метра, който мина на косъм от яхта на излизане от Венецианската лагуна при много лошо време, теглен от влекачи.

Природозащитници казват, че круизните кораби допринасят за ерозията на основите на Венеция - град, който е в списъка на историческото наследство на ЮНЕСКО.

През 2017 г. Италия прие план за развитие на венецианската лагуна, за да подкрепи доходоносната дейност на круизните кораби, като същевременно промени маршрута им. В крайна сметка, според този план, благодарение на изграждането на нов морски терминал, големите кораби няма да могат повече да преминават през канала Джудека на Венеция, както го правят сега.

Пристанищното управление за северната част на Адриатическо море вече е получило отговори от Барселона, Палма де Майорка и Марсилия.