Всеки над 50 години във Великобритания ще получи възможност да се имунизира наесен с трета ваксинна доза срещу COVID-19, за да бъде изкоренена заплахата от заразата напълно до Коледа, съобщи вестник "Таймс", цитиран от Ройтерс.

В момента се проучват два варианта, под ръководството на главния здравен инспектор на Англия Крис Уити, посочва изданието. Първият включва ваксини, конкретно разработени за борба с нови щамове. Вторият предвижда да бъде поставена трета доза от някои от използваните и към момента три препарата: "Пфайзер"/"Бионтех", ""Оксфорд/АстраЗенека или "Модерна", съобщава вестникът.

Британският министър-председател Борис Джонсън и американският държавен секретар Антъни Блинкън пък се съгласиха, че е необходимо глобално разпространение на ваксини срещу COVID-19, за да се спре пандемията, заяви премиерската канцелария, цитирана от Ройтерс.

"Министър-председателят и държавният секретар Блинкън се съгласиха, че глобалното разпространение на ваксините ще бъде от ключово значение за победа над пандемията от коронавируса", каза канцеларията на Джонсън след среща между двамата в Лондон.

"Те подчертаха важността на работата на Г-7 в тази област, включително усилията за увеличаване на международния производствен капацитет", се допълва в съобщението.