Новият ръководител на временния военен съвет в Судан заяви днес, че след консултации с опозицията ще бъде съставено цивилно правителство и обеща, че преходният период ще продължи най-много две години, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

В първото си телевизионно обръщение генерал-лейтенант Абдел Фатах Бурхани обяви, че отменя комендантския час, обявен от предшественика му и съобщи, че е наредил да бъдат пуснати всички задържани по силата на законите за извънредното положение, наложено от сваления президент Омар ал Башир.

Късно снощи Ауад бин Ауф подаде оставка като шеф на временния военен съвет, поел властта след свалянето на президента под натиска на стотици хиляди демонстранти, настояващи за по-бързи политически промени.

Новият председател на военния съвет генерал Абдел Фатах Бурхани е приел оставката на шефа на разузнаването, съобщи суданската агенция СУНА.

Салах Абдала Мохамед Салах, известен и като Салах Гош - едно от най-влиятелните лица при режима на Башир, бе обвинен, че е отговорен за убийствата на демонстранти.

Смята се, че Бурхани е по-склонен да преговаря с протестиращите.

Активисти съобщиха днес, че 16 човека, включително един войник, са били убити през двата дни след свалянето на Омар ал Башир. Комитетът на суданските лекари - член на федерацията на суданските профсъюзи, които оглавяват протестите - обяви, че 13 души са били застреляни в четвъртък, а вчера - още трима, включително войник. Те загинаха "от ръцете на силите на режима и неговите сенчести милиции", заявиха лекарите.