В явен израз на неподчинение към военния съвет, който завзе властта в четвъртък, хиляди демонстранти останаха пред суданското министерство на отбраната в Хартум и след наложения комендантски час през тъмната част на денонощието, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Демонстрантите издигнаха лозунги "Махнаха крадец и сложиха крадец" и "Революция, революция!".

Военният съвет е съставен от представители на армията и на силите за сигурност. Той ще управлява по време на преходен период от две години.

Протестиращите обаче заявяват, че създаването на военен преходен съвет не представлява фактическа промяна на режима и затова останаха на улиците въпреки обявения комендантски час.

Някои магазини в Омдурман, града на Нил срещу столицата Хартум, останаха отворени и след 22 часа. Главният организатор на протестите, Суданската асоциация на професионалистите, заяви, че седящата стачка ще продължи, докато властта бъде предадена на цивилно преходно правителство. Организацията очаква преговори с армията за предаване на властта.

Кой завзе властта в Хартум

Министърът на отбраната на Судан Ауад Мохамед Ахмед бин Ауф положи клетва като председател на новия военен преходен съвет след свалянето на президента Омар ал Башир вчера, съобщи ДПА, като се позова на държавното суданско радио.

Началникът на генералния щаб на армията Камал Абдел Маруф ал-Махи ще бъде заместник-председател на съвета.

Изглед от въздуха на масовия протест в столицата на Судан - Хартум, 10 април

Снимка: AP/БТА

Как реагираха САЩ, ЕС и ООН

Държавният департамент на САЩ разпореди на служителите си извън минимално необходимия персонал да напуснат Судан. Американското външно министерство разпространи и предупреждение към гражданите на САЩ да не пътуват в страната "поради престъпност, тероризъм, граждански безредици, отвличания и въоръжен конфликт", съобщи ДПА.

Военните се радват, след завзеха властта в Судан

Снимка: AP/БТА

Вчера САЩ прекъснаха разговорите със Судан за нормализиране на отношенията между двете страни и призоваха преходът към цивилно управление да стане преди определения от военните срок от две години, съобщи Асошиейтед прес.

Асошиейтед прес съобщава, че през 2007 г. активите в САЩ на водача на преврата, генерал Ауад бин Ауф, са били замразени заради "разпалване на насилие и нарушения на човешките права в Дарфур".

Европейският съюз призова суданската армия бързо да предаде властта на цивилно правителство, съобщи ТАСС. Само бързото предаване на властта на гражданско правителство в Судан ще позволи да се осигури политически процес, който ще може да удовлетвори надеждите на суданците за промени, се казва в изявление на външнополитическата служба на ЕС, разпространено снощи.

Според ЕС военното управление няма да даде отговор на стоящите пред страната предизвикателства и нарушава устава на Африканския съюз.

ЕС призовава освен това всички страни да се придържат към спокойствие и сдържаност.

Отново вчера централният фонд на ООН за реакция при извънредни ситуации отдели 26,5 милиона долара за оказване на хуманитарна помощ на Судан, предаде ТАСС. В съобщението на световната организация се казва, че броят на хората в Судан, които страдат от недостиг на храна, е бил 5,8 милиона в периода януари - март тази година и този брой се очаква да расте.