Суданската полиция използва днес сълзотворен газ и стреля във въздуха, за да разпръсне хиляди протестиращи, които се опитваха да се придвижат до президентския дворец. Демонстрантите искат Омар Башир, който е държавен глава от 29 години, да се оттегли, предаде Асошиейтед прес като се позова на активисти и видеоклипове, публикувани онлайн.

Силите за сигурност са застреляли през последните дни поне 37 души, предаде ДПА, като се позова на "Амнести интернешънъл", цитирани от БТА.

Видеоматериалите показаха групи от по няколкостотин души, които се събират на странични пътища и се насочват към двореца на брега на Сини Нил в центъра на столицата Хартум.

Те пееха патриотични песни и скандираха "Свобода", "Мирно да се борим с крадците", както и "Хората искат да свалят режима". Това беше най-популярният лозунг по време на бунтовете от Арабската пролет през 2010 и 2011 г.

Големи групи от силите за сигурност бяха разположени в Хартум в очакване на похода, а войници обхождаха района с високопроходими машини.

Полицията удряше демонстрантите с палки, за да ги разпръсне, но хората се събираха отново и се опитваха да продължат след схватки с униформените.

Протестът беше организиран от няколко независими профсъюзи и подкрепен от най-големите политически партии в страната. Организаторите искат да внесат петиция с настояване Башир, който дойде на власт през 1989 г. с военен преврат, да се оттегли.

Протестиращите са на улиците вече цяла седмица, след увеличение на цените, което утрои цената на хляба.

Миналата сряда суданското правителство обяви извънредно положение в две източни провинции заради продължаващите протести в цялата страна.

По същата причина имаше протести и през януари, когато полицията разпръсна стотици демонстранти в Хартум. Подобни протести имаше и през 2016 г., след като правителството ограничи дотирането на горивата.

Икономиката на богата на петрол държава пострада след разделянето с Южен Судан през 2011 г. Правителството на президента Башир се бори и с няколко бунтовнически групи.