В седмицата след изборите у нас пристига американският отговорник за борбата с корупцията в глобален мащаб.

Американският координатор в борбата с глобалната корупция Ричард Нефю ще посети Австрия, Словакия и България в рамките на обиколка от 10 до 14 юни, съобщи пресслужбата на Държавния департамент на САЩ.

От 10 до 12 юни в австрийската столица Виена координатор Нефю ще председателства 15-тото заседание на Групата за проверка на прилагането на Конвенцията на ООН срещу корупцията и съвместното заседание на Работната група за възстановяване на активи и Работната група за международно сътрудничество. Двете работни групи са част от Конференцията на страните по Конвенцията на ООН срещу корупцията, пише БТА.

Двете заседания ще бъдат първите на технически работни групи в рамките на американското председателство на Конференцията на страните по Конвенцията на ООН срещу корупцията, посочва пресслужбата на Държавния департамент. Ще се срещне и с представители на Службата на ООН по наркотиците и престъпността, а също и с такива на други държави членки и на гражданското общество.

На 13 юни координатор Нефю ще се срещне в словашката столица Братислава с правителствени представители, организации на гражданското общество и с представители на частния сектор, допълва пресслужбата на външнополитическото ведомство на САЩ. Там той ще обсъди усилията за борба с корупцията и ще проучи възможностите за задълбочаване на сътрудничеството.

На 14 юни в София, България, координатор Нефю ще направи ключово изказване по време на дискусионен панел в рамките на събитие, организирано от Базелския институт; речта му ще бъде посветена на инициативата Blue Dot Network ("Мрежа от сини точки") като рамка за подобряване на практиките в областта на обществените поръчки, се казва в съобщението.

Той ще се срещне и с представители на частния сектор, правителствени представители и организации на гражданското общество, за да обсъдят усилията им за ангажиране на частния сектор в укрепването на върховенството на закона.