Руският президент Владимир Путин проведе днес телефонен разговор с лидера на хунтата в Мали Асими Гоита и обсъди с него доставката на руски торове в западноафриканската държава, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на Кремъл.

В разговора "бе подчертано колко е важно да бъде реализирана инициативата на Русия във връзка с безплатната доставка на нуждаещи се страни на близо 300 хиляди тона руски торове, които са блокирани в европейски пристанища заради незаконните санкции", пише в съобщението.

Миналия месец руският президент каза, че тези торове са блокирани в пристанища в Европейския съюз въпреки споразумението между Москва и Киев, което дава възможност за износ на украинско зърно през пристанища на Черно море, припомня Франс прес.

Путин обвини ЕС, че иска да си присвои тези торове, и обеща, че ако Москва успее да си ги върне, те ще бъдат предоставени безплатно на развиващи се страни.

Според Кремъл двамата президенти са се споразумели също така "да укрепят руско-малийското сътрудничество в сферата на сигурността, за да бъдат елиминирани терористичните организации навсякъде в Мали".

Полковник Асими Гоита начело на група високопоставени военни взе със сила властта в западноафриканската държава през август 2020 г. След това хунтата пое курс към скъсване с Франция, която се бореше с джихадистки формирования в региона от 2013 г., и към по-тясно сътрудничество с Москва.

Впоследствие Мали получи оръжия от Русия и прие на своя територия голям брой хора, за които управляващите военни твърдят, че са руски инструктори. Според Запада обаче това са наемници от частната военна компания "Вагнер". Хунтата отхвърля тези твърдения, припомня АФП.