Журналист от турската държавна Анадолка агенция бе уволнен вчера, след като зададе въпрос относно обвинения, отправени от мафиотски бос срещу министъра на вътрешните работи, съобщава АФП.

От три седмици избягалият от страната престъпен бос Седат Пекер публикува в Ютюб видеа, в които обвинява членове на правителството и на управляващата Партия на справедливостта и развитието в различни престъпления и корупция.

В едно от видеата Пекер излезе с твърдение, че министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу му е предоставил охрана и "го е информирал тайно" за започване на разследване срещу него миналата година, за да му даде възможност да избяга от Турция преди да бъде арестуван.

Подложен на натиск от опозицията да подаде оставка, Сойлу, един от най-влиятелните членове на правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган, отхвърли твърденията на Пекер.

В този контекст журналист от Анадолската агенция предизвика смущение снощи като поиска реакция по случая на пресконференция на министъра на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк и министра на земеделието Бекир Пакдемирли.

Под смаяните погледи на двамата министри репортерът Мусаб Туран попита дали правителството има план за изход от този скандал и определи Сойлу като личност, чието "име се асоциира със сериозни морални прегрешения", споделяйки, че изпитва "срам".

Видеозапис на тази сцена бързо се разпространи в социалните мрежи.

Анадолската агенция бързо публикува съобщение за уволнението на нейния служител, обвинявайки го в нарушаване на "журналистическите принципи" и в извършване на "политическа пропаганда".

"Ние сезирахме прокурор с цел бързо предприемане на разследване, за да се провери дали /журналистът/ принадлежи към терористична групировка", посочи агенцията.

"Тези, които се опитват да навредят на авторитета на нашата държава, ще си платят цената за това", предупреди в Туитър ръководителят на дирекцията по комуникации на турското президентство Фахреттин Алтун.