Украйна се готви да денонсира споразумението си с Русия за Азовско море, заявява украинският външен министър Павло Климкин в интервю за уебсайта censor.net.ua, публикувано днес.

По думите му това ще стане "в обозрима перспектива", когато Киев определи правната си позиция по договора и когато по въпроса се произнесе международният арбитраж.

"Скъсването на договора за Азовско море не е панацея и това също трябва да се разбере", каза Климкин, цитиран от ТАСС и БТА.

Той отбеляза, че ако Киев прекрати по-рано действието на споразумението, това ще бъде използвано от Москва, за да отслаби юридическа позиция на Украйна.

През февруари 2018 г. Киев внесе в Международния арбитраж по морско право иск срещу Руската федерация във връзка с руските нарушения на суверенните украински права в Черно и Азовско море и Керченския проток.

Спорът между Киев и Москва се задълбочи, след като през ноември миналата година три украински военни кораба се опитаха да навлязат в Керченския проток, но бяха обстрелвани и пленени руската брегова охрана, а екипажите им - арестувани и изправени пред съда за нарушение на руската граница.

През декември 2018 г. Украйна окончателно денонсира Договора за дружба и сътрудничество с Русия, подписан през 1997 г.