Шест от жертвите са членове на ромско семейство. 48-годишният нападател застрелял пет от тях - четири жени и един мъж, в апартамента им, след което убил техен роднина пред жилищната сграда. После открил безразборна стрелба по хората наоколо и застрелял 52-годишна жена, отбелязва в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА. Сред ранените има 3-годишно дете и един полицай. Трима са в тежко състояние и са оперирани.

Полицията пристигнала, когато убиецът, въоръжен с пушка и два пистолета, излязъл от сградата, и блокирала района. Властите заявиха, че той е действал сам и е стрелял по всичко, което се движи, докато се опитвал да избяга, посочва британският в. "Гардиън".

Засега от полицията не посочват какъв е мотивът за нападението, но според близки на жертвите нападението било на расова основа. По думите им убиецът живеел в същия блок и обвинявал ромското семейство, че се занимава с търговия на наркотици и създава проблеми, изтъква "Ню Йорк таймс".

Братиславският вестник "Сме" пише, че нападателят е живеел на същия етаж с жертвите, с които бил в обтегнати отношения. Съседи, интервюирани от вестника, твърдят, че избитото ромско семейство било шумно и създавало проблеми. Роднини на убитите казали, че убиецът мразел ромите.
Вестник "Млада фронта днес" обаче цитира учителка в местна детска градина, според която ромското семейство било бедно, но почтено.

В словашката преса беше публикувана снимка на нападателя, направена от очевидец, на която се вижда мъж с побеляла коса, облечен с дънки и дънково яке, с наушници на главата и автомат в ръце. Според информации в словашките медии той бил бивш войник.

Австрийският в. "Залцбургер нахрихтен" посочва, че през 90-те години в Словакия са ставали повече престрелки, най-вече между престъпни банди, но никога не е имало толкова кръвопролитен инцидент.

По-късно днес от словашката полиция съобщиха, че стрелецът е притежавал легално пушката, която е използвал при нападението, предаде АФП, на която се позова "Фокус".
Полицията откри пушка SA Vz.58. Мъжът е притежавал още два пистолета и няколко пълнителя, обявиха властите.