Цял ден информационните агенции разпространяваха противоречива информация, тъй като часове наред нямаше официално изявление на полицията.

Драмата стана малко преди 10 часа сутринта местно време. Нападателят стрелял в квартал в западните покрайнини "Девинска Нова вес", близо до супермаркет и детска градина, предаде БТА.

20 души бяха ранени, като шестима - четири жени и двама мъже, починаха, съобщи пърнованачално представител на спасителните служби пред АФП, на която се позова "Фокус".  В очакване на официалната информация медиите спекулираха с броя на стрелците. Първоначално се появи информация, че това е 15-годишен наркозависим от ромски произход. След това някои медии писаха, че става въпрос за още един или двама възрастни.

По-късно обаче началникът на блатиславската полиция Ярослав Списиак заяви, че стрелецът е мъж на около 50 години. По думите му нападателят е действал сам. Въоръжен с автомат с осем пълнителя и два пистолета, той влязъл в апартамент, където убил четири жени и един мъж. На излизане застрелял друг член на семейството, след което бил притиснат от полицията.
"Първите полицаи пристигнаха, когато въоръженият мъж напускаше къща, в която беше убил петима души, след което застреля техен роднина извън къщата. Той пробяга само няколко метра, като стреляше по всичко, което мърда...Пристигнаха още полицаи, обградиха го и той нямаше друг избор, освен да се самоубие", допълни Списиак, цитиран от АФП.  

По последни данни седмата жертва, която не е свързана с убитото семейство, е била застреляна извън сградата, където се е разиграла трагедията. При огледа на местопрестъплението полицаите открили мъртва 50-годишна жена с огнестрелна рана в апартамента й. По всяка вероятност тя е била на балкона на друг апартамент по време на стрелбата и е била застреляна при безраборната стрелба, която нападателят открил от жилищната сграда.

Девет от ранените са в болница, като някои са в тежко състояние. Между ранените има и двама полицаи, обяви словашкият вътрешен министър Даниел Липшиц. Министърът е отказал да коментира евентуален расистки мотив.

Кварталът "Девинска Нова вес" остана блокиран от полицията часове след инцидента.ИТАР-ТАСС съобщи, че престъпникът вероятно е разчиствал сметки със свои роднини.

Случилото се предизвика паника в Братислава. Местно радио препоръча на хората да не излизат по улиците. Броят на патрулиращите полицаи бе увеличен. Това е най-тежката подобна трагедия в страната, отбелязват световните агенции.


Новината е обновена в 19,35 ч.