Земетресението продължи 45 секунди, но остави след себе си 17 480 жертви и стотици хиляди ранени. Новините за най-пострадалите от земетресението селища - Ялова, Коджаели, Дюздже, Сакария, Гьолджюк и Истанбул, дни наред бяха на челно място в осведомителните бюлетини. Земетресението разруши стотици хиляди жилища и работни места, припомна БТА. 
Изминаха 10 години от трагичното утро на 17 август 1999 година. На мястото на разрушените селища се построиха нови. Въпреки изминалото време обаче в епицентъра на земетресението Коджаели, който бе най-силно разрушен, още 400 сгради не са възстановени. До 31 декември 2009 г.бе удължен срокът, определен от министерството на благоустройството и жилищното строителство за възстановяването на пострадалите сгради. Не са възстановени и 2 362 работни места.
Ялова също бе между най-силно пострадалите от земетресението селища. 18 хиляди души бяха настанени в палатки и бараки. Обновени и възстановени са около 70 на сто от разрушените жилища на населението в града. Построиха се нови паркове, увеселителни заведения, кафенета. В градския парк на Ялова днес се извисява и единственият в региона паметник на загиналите при земетресението. Той представлява 12-метров блок от неръждаема стомана, на който са изписани имената на загиналите. Паметникът символизира деня и нощта и 12-те месеца на годината.
Земетресението от 1999 година активизира дейността на граждански организации. Особено активни са дружествата, разпространяващи знания за земетресенията, както и моторизирани бригади за подпомагане на пострадали при земетресения.