Папа Франциск отбелязва днес 10 години начело на Римокатолическата църква с меса с кардинали в параклиса "Санта Марта" във Ватикана, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Роденият в Аржентина Франциск, който е на 86 години, стана на 13 март 2013 г. първият латиноамерикански понтифик, наследявайки Бенедикт Шестнайсети - първият папа от шест века, отказал се от престола на Свети Петър.

"Сякаш беше вчера. Времето лети", каза Светият отец в подкаст, публикуван днес на сайта Ватикан нюз.

Когато записът бил направен в резиденцията му вчера, папата попитал какво е подкаст, довери репортерът на Ватикан нюз Салваторе Чернуцио. Когато му било обяснено, той казал: "Хубаво. Да го направим."

Бившият кардинал Хорхе Марио Берголио се опитва да се държи непринудено въпреки тържествената роля, която изпълнява, и така и не се настани в папските апартаменти в Апостолическия дворец, използвани от неговите предшественици. Той заяви, че предпочита да живее сред хората в името на своето "психическо здраве".

Папата покани всички кардинали, които са в Рим, да присъстват на днешната литургия.

Упорито заболяване на коляното принуди Франциск да редува ходенето с бастун и придвижването с инвалидна количка, но изглежда, че той е в добро здравословно състояние, посочва Ройтерс.

"Църквата не се управлява с коляно, а с глава", казал той на свой помощник, след като започна от време на време да използва инвалидна количка на обществени места за първи път през май миналата година.

Франциск е давал да се разбере, че би бил готов да се оттегли от поста си, ако тежки здравословни проблеми му пречат да управлява 1,38 милиарда членове на Римокатолическата църква. Но също така е казвал, че смята, че папите трябва да се опитат да управляват цял живот и че т. нар. почетен папа, какъвто беше покойният Бенедикт Шестнайсети, "не бива да се превръща в мода". Бенедикт подаде оставка по здравословни причини, като живя още близо 10 години.

С 10-те години като понтифик Франциск вече е на престола на Свети Петър по-дълго от средното. Предишните 265 папи са оглавявали Римокатолическата църква средно по 7,5 години. Той посети 60 държави и територии, включително България, като е пропътувал почти 410 000 километра.

Смята се, че най-дългият понтификат е този на апостол Свети Петър - първият папа, като се смята, че той е продължил около 35 години.

Най-дългото папство през последните векове е това на Пий Девети - 32 години, между 1846 и 1878 г. След след това идва понтификатът на Йоан Павел Втори - повече от 26 години между 1978 и 2005 г.

Смята се, че най-краткото папство е това на Урбан Седми, продължило 13 дни през 1590 г, припомня Ройтерс.

Руският патриарх Кирил е изпратил послание до папа Франциск, в което го поздравява по случай 10-годишнината от избирането му за глава на Римокатолическата църква и отбелязва важността на диалога между духовните лидери, гласи информация на сайта на Руската православна църква (РПЦ), цитирана от ТАСС и БТА.

"В трудните времена, които преживяваме, диалогът между религиозните лидери може да даде добри плодове и да помогне за обединяването на хората с добра воля "за изцеление на раните" (Йеремия 30:17) на Божието творение", казва патриархът в поздравителния си адрес.

Предстоятелят на Руската православна църква отбеляза, че при настоящите трудни обстоятелства папа Франциск дава значителен принос в проповядването на Евангелието и обръща внимание на развитието на взаимодействие между религиите.

"Патриарх Кирил пожела на папа Франциск крепко здраве, душевен мир и неизменната помощ на Христос Спасителя в неговата дейност", се казва в съобщението на сайта на РПЦ.