Войната в Украйна се движи от интересите на няколко "империи", а не само на Русия, заяви папа Франциск в интервю, публикувано в италианската преса, предаде Ройтерс.

Франциск заяви, че конфликтът се подхранва от "имперските интереси, не само на Руската империя, но и на други империи". Той изрази готовност да разговаря с руския президент Владимир Путин, за да го призове към мир.

Понтификът говори пред италианско-швейцарската телевизия RSI в интервю, което ще бъде излъчено в неделя. Откъси от него бяха публикувани в петък от италианските ежедневници La Repubblica, La Stampa и Corriere della Sera.

Франциск, който е на 86 години и на 13 март отбелязва 10-годишнината от избирането си, каза също, че ще подаде оставка, ако се умори прекалено много и загуби способността си да управлява Римокатолическата църква.

Миналия месец той беше казал, че папските оставки трябва да се случват само при изключителни обстоятелства.

Неговият предшественик Бенедикт XVI, който почина на 31 декември на 95-годишна възраст, стана първият папа, подал оставка от около 600 години насам, когато се оттегли през 2013 г.

Запитан какво би го накарало да вземе същото решение да се откаже, Франциск отговори: "Умора, която не те кара да виждаш нещата ясно. Липса на яснота, на умение да се оценяват ситуациите".

Светият отец заяви, че "малко се срамува" да използва инвалидна количка поради заболяване на коляното.

"Аз съм стар. Имам по-малка физическа устойчивост, коляното (проблемът) беше физическо унижение, макар че възстановяването сега върви добре", каза той.