Американският дипломат Гордън Сандланд, посланик на САЩ в Европейския съюз, смятан за ключов свидетел в разследването за импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп, каза в показанията си пред Конгреса днес, че е работил по украинските въпроси с Руди Джулиани - личния адвокат на Тръмп - "по нареждане на президента", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Сандланд заяви, че Тръмп е оказал директен натиск върху Украйна да разследва Джо Байдън, предаде Би Би Си.

Гордън Сандланд подчерта, че опитите на Джулиани да накара украинския президент Володимир Зеленски да разследва политически съперници на Тръмп, са били "искане на услуга за услуга - уреждане на посещение в Белия дом" за украинския президент.

Сандланд, който е богат хотелиер и дарител на кампанията на Тръмп, каза още, че държавният секретар Майк Помпейо е бил информиран и "изцяло е подкрепял" техните усилия по украинския въпрос. Както и Джон Болтън - предишния съветник на президента по националната сигурност.

Дипломатът бе в очевидно добро настроение и се усмихваше, заемайки мястото си в свидетелския стол в сградата на Конгреса в четвъртия ден от откритите слушания по разследването, посочва Ройтерс.

Сандланд беше назначен за посланик от Тръмп, след като даде 1 млн. долара за церемонията по встъпване в длъжност на президента през януари 2017 г. През октомври Тръмп го нарече "наистина добър човек", но след като той смени писмените си показания пред разследващите в Камарата на депутатите този месец, президентът каза пред репортери в Белия дом, че "много слабо познава този господин".

Демократите: Право в сърцето

Председателят на комисията по разузнаването при Камарата на представителите на САЩ демократът Адам Шиф окачестви днешните показания на дипломата Гордън Сандланд като много важен момент в разследването за импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

Казаното от посланика на САЩ в Европейския съюз "попада право в сърцето на въпроса за подкупничеството, а засяга и други потенциални престъпления и злодеяния", каза Шиф пред репортери. "Ние, също така за първи път чухме, че мнозина са били посветени в тази схема", добави той.

Има ли шанс разследването

Разследването може да доведе до одобряване от Камарата на официалните обвинения срещу Тръмп, които след това трябва да бъдат изпратени в контролирания от републиканците Сенат. В Сената процедурата преминава в съдебен процес, който ще реши дали президентът да бъде отстранен от длъжност. Малцина са сенаторите републиканци, които отказват да подкрепят президента, отбелязва агенцията.

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл каза вчера, че е "немислимо" две трети от сенаторите да гласуват за осъждане (т.е. за импийчмънт) на Тръмп по това обвинение, по което се води разследването.

Сандланд - големият залог в играта

Изслушването на американския постоянен представител в ЕС Гордън Сандланд представлява особен интерес за медиите на Запад, особено англоезичните.

Вестник "Вашингтон пост" писа по темата със заглавие "Всичко се свежда до един човек" - в разследването за импийчмънт всички погледи се насочват към Гордън Сандланд". Преди изслушването изданието отбеляза, че постоянният представител на САЩ в ЕС, може да подсили аргументите против президента Тръмп.

"Файненшъл таймс" коментира, че особено внимание представлява телефонен разговор, който Сандланд е провел с президента Тръмп от киевски ресторант ден след след разговора между Тръмп и Зеленски на 25 юли. Присъствали на разговора между посланика и Тръмп казаха, че в него се е споменавало за евентуално разследване срещу сина на бившия вицепрезидент Байдън.

Според "Ню Йорк таймс" американският дипломат е важен свидетел, защото е единственият човек, който сътрудничи на разследването и който пряко е обсъждал с Тръмп въпроса за Украйна.