Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че броят на заразените с коронавируса и смъртните случаи в САЩ е преувеличен, предадоха световните агенции.

САЩ отбелязаха днес рекорден брой нови случаи, а броят на жертвите надхвърли 350 000.

"Броят на случаите и смъртните случаи от китайския вирус е силно преувеличен в САЩ поради метода на Центровете за контрол и превенция на заболяванията за определянето им, смехотворен в сравнение с други страни, много от които съобщават, нарочно, много неточен и занижен" брой, заяви Тръмп в Туитър, като нарече данните "фалшиви новини".

В отговор водещият специалист на САЩ по заразните болести доктор Антъни Фаучи заяви пред Ей Би Си, че смъртните случаи са напълно истински.

"Всичко, което трябва да направите, е да излезете и да отидете в окопите, да отидете в болниците, да отидете в интензивните отделения и да видите какво се случва. Болниците изпитват недостиг на легла, не стигат опитни служители, а наличният персонал е изтощен", добави експертът.

Броят на заразените в САЩ от началото на пандемията е 20,4 милиона по данни на университета Джонс Хопкинс, припомня ДПА. Броят на ваксинираните също е по-нисък от очакванията.

Началото на кампанията за ваксинация беше по-бавно от очакванията. "Общо 4 милиона американци са получили доза от ваксина срещу коронавируса, от които 1,5 милиона през последните 72 часа", заяви Фаучи. Общо в здравните заведения са доставени 13 милиона дози ваксина.

Според здравния експерт обаче въпреки първоначалното забавяне ваксинацията набира скорост и обещанието на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън 100 милиона души да бъдат ваксинирани през първите 100 дни от неговия мандат е изпълнимо, отбелязва Асошиейтед прес.