Руското министерство на науката и висшето образование отстрани ръководителя Института по обща генетика към Руската академия на науките, който предизвика противоречиви реакции с тезите си, че хората някога са живеели в продължение на векове и че продължителността на живот на съвременния човек е по-кратка заради греховете на дедите му, предаде Асошиейтед прес, като се позова на руски медии.

Въпреки че причината за уволнението на Александър Кудрявцев не бе оповестена, Руската православна църква определи този ход като дискриминация по религиозен признак.

Кудрявцев, който оглавяваше Института по обща генетика към Руската академия на науките, изложи тезите си в доклад, прочетен на конференция миналата година. Тогава той заяви, че преди епохата на библейския потоп, хората са живеели по около 900 години и че "първородните, родовите и личните грехове" са причинили генетични заболявания, които са съкратили продължителността на живота. Децата "до седмо коляно са отговорни за греховете на бащите си", каза още Кудрявцев, цитиран и от БТА.

Според ръководителя на комисията на Руската православна църква по въпросите на семейството Фьодор Лукянов уволнението на Кудрявцев "заради религиозни убеждения и изказвания в съответствие с тези убеждения нарушава етиката на научната общност".

"Вече преживяхме съветската епоха, когато генетиката дълго време се смяташе за псевдонаука, понеже противоречеше на недоказаната хипотеза на Дарвин. В онези времена добросъвестните учени бяха остракирани за това, че се придържат към истинската картина на световния ред", каза Лукянов пред РИА Новости.

По времето на Йосиф Сталин традиционната генетика е била потискана, като същевременно са се лансирали теориите на Трофим Лисенко, който твърди, че придобитите характеристики могат да се унаследяват от потомството, отбелязва АП.