След полуголо звездно парти в московски клуб в Русия се развихри скандал, покрай който куп звезди бяха принудени да поднесат публични извинения, а по-късно дори бяха подканени да изкупят греховете си пред обществото, защото са си позволили непристойни волности в момент, когато страната е в тежка ситуация - войната в Украйна, която Кремъл нарича "специална операция".

Собственикът на клуба "Мутабор", където се е състояло партито, организирано от инфлуенсърката Анастасия Ивлеева, подари частици от мощите на Свети Николай Чудотворец на московския храм "Знамение Богородично". Бизнесменът Михаил Данилов разказа, че е купил реликвите във Ватикана още през ноември и е чакал Коледа, за да ги предаде на храма: "Ние сме против мракобесието, дяволщината. Подкрепяме църквата", заяви той.

В същото време Филип Киркоров, който също бе на купона, заяви, че ще дари хонорара си за участие в спектакъла "Новогодишна маска" на жителите на Белгород, които са пострадали при украинските обстрели. "Днес реших да даря хонорара си за участие в телевизионния проект "Новогодишна маска" по канала НТВ на жителите на град Белгород, които пострадаха от нечовешкия терористичен акт, извършен на Нова година", написа Киркоров на страницата си във ВКонтакте.

В края на декември Киркоров записа видеопослание, в което нарече появата си на "полуголото парти" на Анастасия Ивлеева грешка.

С настъпването на Новата година в Москва някои от най-големите руски знаменитости са се събудили с махмурлук - най-лошия, от политически вид, пише по темата "Политико".

Когато в края на декември топ инфлуенсърката Анастасия Ивлеева покани елита от руската попкултура на тематично парти "Почти голи", тя несъзнателно прекрачи нова червена линия.

Последвалият скандал, при който един от участниците в партито беше вкаран в затвора, а други бяха принудени да поднесат публични извинения, разкрива драматична промяна в отношението на Кремъл към елита на шоубизнеса.

Това се случва в критичен за Русия момент, преди втората годишнина от пълномащабното нахлуване в Украйна следващия месец и президентските избори през март.

Макар и екстравагантно, частното парти в московски нощен клуб на 20 декември едва ли е било революционно - дори по съветско време политическият център на Русия се е славел като столица на разврата за привилегированите елити, пише изданието.

Но докато празнуващите споделяха в интернет снимки на оскъдните си тоалети - прозрачно бельо, скъпи бижута и много кожа - сред военните блогъри започна да се чува неодобрение.

Скоро се включиха и патриотични чиновници.

Екатерина Мизулина, ултрапатриотично настроената ръководителка на псевдонеправителствената организация "Лига за безопасен интернет", нарече купона "циничен акт... в момент, когато нашите момчета загиват в специалната военна операция, а много деца губят бащите си".

Снимки в колажа: iStock by Getty Images, скрийншот Telegram

"Партито", продължава тя в поста си в Телеграм, се равнява на "изстрел в крака" на правителството.

Подхващайки топката, депутатът от Държавната дума Мария Бутина, която беше осъдена в САЩ като руски агент и след това депортирана, призова правоохранителните органи да разследват за признаци на "ЛГБТ пропаганда" и подкопаване на традиционните ценности. Макар че гостите отдавна си бяха тръгнали, полицията нахлу в московския клуб "Мутабор".

Нападението на Русия срещу Украйна върви ръка за ръка с подновени репресии срещу ЛГБТ+ общността у дома, включително с разширен закон срещу насърчаването на "нетрадиционни" сексуални отношения. Властите представят това като екзистенциална битка срещу дегенеративните западни ценности.

Предполага се, че новината за нощното пиршество е достигнала и до президента Владимир Путин.

Според разследващото издание "Агентство", президентът е бил особено възмутен от снимки на гости на партито, които са симулирали орален секс с рапъра Николай Василиев (с псевдоним Vacío), чийто костюм се е състоял само от бял чорап, покриващ гениталиите му. Защитавайки се, Василиев заяви, че костюмът му е бил вдъхновен от изпълнение на Red Hot Chili Peppers, а във видеозапис с изповед от ареста уточни, че не подкрепя ЛГБТ+ общността и не е имал намерение "да прави пропаганда" за нея.

Въпреки това московският съд все пак му даде 15-дневна присъда за дребно хулиганство и глоба от 200 000 рубли - около 2000 евро - за "пропаганда на ЛГБТ".

Говорителят на Путин отказа да коментира случая. Но каквато и да е пряката роля на Кремъл, сега ревностните служители, държавният апарат и патриотичните отмъстители са обединили усилията си, за да засилят протестите, което изглежда като опит да се отклони вниманието на населението от икономическите и човешките жертви на войната и да се дисциплинира буйният градски елит.

Ивлеева, която организира партито и има повече от 18 милиона последователи в Instagram, изглежда е основната мишена. В рамките на няколко седмици тя бе изоставена от двама големи рекламодатели и й е представена сметка за 130 млн. рубли - еквивалент на около 1,3 млн. евро - за неплатени данъци.

Московският съд ѝ наложи и глоба от 100 000 рубли за "накърняване на човешкото достойнство и пропагандиране на нетрадиционни сексуални отношения на публично място".

Друг съдебен иск, за който се предполага, че е иницииран от група цивилни, изисква от нея около 1 млрд. рубли за морални щети, които да бъдат дарени на руската армия.

Първоначално защитавайки правото си да се облича както й харесва, Ивлеева публикува обширен и сълзлив видеоклип, в който апелира към чувството за прошка на руснаците.

Нейните известни гости последваха примера ѝ един след друг.

"В живота на всеки човек има моменти, в които влизаш през грешната врата", каза Филип Киркоров, основна фигура на руската развлекателна сцена, в собствен клип.

Подобни видеоклипове с извинения стават все по-чести в Русия на фона на нарастващите репресии като "средство за досъдебно или извънсъдебно преследване", казва пред "Политико" антропологът Александра Архипова, изследовател в Лабораторията по социална антропология EHESS в Париж. "Целта е да се унижи лицето и да се представи като слабо, като същевременно се демонстрира, че то приема ценностната система на правителството, която му се налага."

Но публичното унижение не спасява "почти голите" гости на партито.

В рамките на културна чистка, напомняща времето на Сталин, посетителите на партито, някои от които от години са неизменна част от празничните тържества, бяха отменени техните концерти, бяха изрязани сцени с тяхно участие от предавания и филми на държавната телевизия, а имената им бяха заличени от рекламни материали.

Според канала в Telegram "Остророжно новости" на московските градски власти дори е било наредено да изключат песните им от плейлистите на празничните събития.

Борба с мрака

Около три месеца преди Путин да използва изборите, за да удължи управлението си с още шест години, епизодът е представен от говорителите на Кремъл като доказателство за силата на народа. В интервю за радио Sputnik говорителката на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова описа фурора като резултат от това, че "цялата страна" се е изправила срещу "мрака". Тя добави, че "изпитанията", с които са се сблъскали присъствалите на партито, не са били "наказание, а лекарство".

Основният извод за творческите среди в Русия обаче е, че те вече не могат да очакват да избягат от политиката. Досега онези артисти и музикални звезди, които оставаха в Русия и се държаха настрана от политическата борба, щяха да бъдат възнаградени с изгодни договори или поне оставени на мира. Това позволява на някои представители на богатия градски елит като Ивлеева да бъдат защитени от все по-консервативната и хомофобска политика на Кремъл, въпреки няколкото внимателно критични публикации в Instagram.

Кремъл също имаше полза от този laissez-faire подход, тъй като се стремеше да поддържа фасада на нормалност въпреки войната.

Но тези дни отминаха

Тъй като войната се превърна в новата нормалност, безнаказаността на елитите изглежда като политическа отговорност за Путин, който е изправен пред малка, но гласовита група ултранационалисти, които са разочаровани от липсата на напредък на Русия на фронта и настояват за ескалация.

Погледнато по този начин, голият купон на Ивлеева представлява акт на неподчинение срещу Кремъл, което я поставя в същата категория като бунта на Евгений Пригожин, казва Андрей Колесников, старши научен сътрудник в Руския евразийски център "Карнеги". "Те нарушиха свещените правила за това как трябва да се държи човек по време на война", казва той пред "Политико".

В днешно време това вече не означава само да се избягват явни критики към руската армия или Кремъл, но и да се възприеме нов военен морал на пестеливост и консерватизъм - поне публично.

Както обобщава Андрей Нечаев, бивш министър на икономиката, превърнал се в критик на Путин: "Оргиите не са забранени, но не бива да ги афиширате".

Бикоборец

Докато посетителите на партито са публично нападани, мажоретките на Путин предлагат пътища за опрощение.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров прикани празнуващите да се запишат като доброволци на фронта.

Практиката на Русия да набира престъпници в армията е доказателство, че всеки заслужава втори шанс, "включително и тези хора", цитира журналистка от държавната телевизия думите на руски войник.

Маргарита Симонян, главен редактор на контролираната от държавата телевизия RT, даде номера на банковата сметка на компанията, като заяви, че откупването не изисква "кръв", а може да стане и под формата на дарения за благотворителност.

Хората с по-дълга памет обаче си спомнят една история отпреди 24 години.

През декември 1999 г., в разгара на Втората чеченска война, по-младият Владимир Путин, тогава премиер, уж седял на първия ред на еротично танцово шоу с участието на полугол бикоборец в клуб в Санкт Петербург. Шест дни по-късно той е назначен за изпълняващ длъжността президент, пише в заключение "Политико".