Говорителят на федералния Следствен комитет Владимир Маркин съобщи, че и в двата случая взривните устройства са били натъпкани с идентични поразяващи елементи, което налага извода, че има връзка между двата атентата, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Следователите продължават да събират веществени доказателства, посочи още говорителят.

Вижте снимки от атентатите във Волгоград>>>

При вчерашната експлозия на жп гарата във Волгоград загинаха 17 души, а около 50 са ранени, като петима от тях са в критично състояние. Според следствието на жп гарата са използвани експлозиви с мощност най-малко 10 килограма тротилов еквивалент.

При днешната терористична атака, извършена от камикадзе, загинаха 15 души, а 27 са ранени. Сред пострадалите е и 8-месечно бебе, както и бременна жена.

Фрагменти от тялото на атентатора са изпратени за генетична експертиза с цел да бъде установена неговата самоличност.

Експлозията е отнесла покрива на тролейбуса и е изпочупила стъклата на прозорците в отсрещната 5-етажна сграда. Мощността на устройството е била най-малко 4 килограма тротилов еквивалент, заяви Маркин. 

Източник на агенция "Интерфакс" твърди, че мъжът, извършил атентата на жп гара, е роден във волжката република Марий Ел и се казва Павел Печьонкин. Той е работел като фелдшер в "Спешна помощ", като преди време се е сближил с ислямски радикални елементи и през пролетта на 2012 г. е заминал за Кавказ. Бащата на Печьонкин е дал кръв за ДНК анализ, който да потвърди дали наистина става дума за сина му.

"Интерфакс" съобщи първоначално, че Печьонкин е терористът, взривил тролея. Малко по-късно обаче агенцията се извини и коригира новината с уточнение, че става дума за предполагаемия извършител на атентата на гарата във Волгоград, станал ден по-рано, съобщи "Дневник".

Силите на реда във Волгоград започнаха масови проверки в жилищните сгради, по пазарите, търговските обекти, хотелите и транспортните възли. Те отделят специално внимание на гостите на града.

Междувременно руският Национален антитерористичен комитет взе решение да активизира дейността на своите поделения във всички региони на федерацията, съобщи източник от тази организация.

Президентът на Русия Владимир Путин възложи на комитета ред задачи за повишаване на сигурността в цяла Русия и по-специално във Волгоградска област, за което всеки ден ще му се докладва.

Съболезнователни писма

Президентът на България Росен Плевнелиев и председателят на Народното събрание Михаил Миков изпратиха съболезнователни писма съответно до президента Владимир Путин и до председателите на Съвета на федерацията и на Държавната Дума на Русия Валентина Матвиенко и Сергей Наришкин по повод на терористичните атентати във Волгоград.

"Подобни прояви на тероризъм и насилие са неразбираеми и не могат да бъдат оправдани по никакъв начин. Българският народ също позна ужаса на подобна нечовешка атака срещу невинни граждани. България остро осъжда всеки акт на тероризъм", пише Росен Плевнелиев.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров съобщи, че атентатите у нас не са причина за налагане на специални мерки у нас.