Още сме далече от ваксина срещу новопоявилия се от Китай коронавирус, поне още една година ще е нужна за разработването й. Това каза в интервю за БТА главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Термокамерите на летището в София работят, но дори в САЩ такива камери има само на 4 летища. Песимистично съм настроен, че това може да реши проблема, каза още д-р Кунчев и подчерта, че по-ефективна мярка би било въвеждането на скрининг контрол на изходящите от "огнището" пътници, а не на входящите.

Следва цялото интервю:

-  Д-р Кунчев, каква е ситуацията с разпространението на новия коронавирус към момента?

- Далече е от Европа и България, но за да имаме готовност, следим от много близо ситуацията. Това, което се случва сега, много прилича на ситуацията отпреди десетина години, свързана с два други коронавируса - тежък остър респираторен синдром и Средиземноморски респираторен синдром. И двата бяха коронавирус, и двата бяха възникнали по подобен начин и по подобен начин започна разпространението им. Този факт ни дава по-голяма готовност към това, което може да се очаква и как да се действа.

Вчера имаше аудиоконференция, организирана от Комитета за здравна сигурност към Европейската комисия, в която участваме и ние, като идеята е да се координират действията на всички европейски страни, така че да има еднаквост в действията и своевременен обмен на информация. Огромна част от случаите сега са свързани директно с град Ухан в Китай. Това донякъде облекчава нещата, но започна и международното разпространение на вируса. Нямаме магическа пръчка, с която да ограничим разпространението. Никакви мерки за граничен контрол до момента не са спрели разпространението на никоя епидемия в света, може само да го забавят.

По-ефективна мярка би била въвеждането на скрининг контрол на изходящите от "огнището" пътници, а не на входящите. Ние имаме готовност на летището в София за екипи, които са на разположение 24 часа, имаме и термокамери, но никой не може да гарантира, че такива мерки ще осигурят невнасяне на вируса.

Дори последният случай, който беше потвърден от Центъра за контрол на заболяванията в Атланта, САЩ, е за млад мъж, завръщащ се от Ухан, преминал през всякакви контроли. Това се получи така, защото вирусът е бил в инкубационен период и няма как да бъде разпознат на границата.

Хубавото е, че тъй като сме имали работа с коронавируси, лабораторията в Националния център по заразни и паразитни болести, и в момента може да доказва 4 различни типа коронавируси, разбира се, не нови, защото за този все още няма праймери, но е достатъчно да определим дали става въпрос за коронавирус или не. Когато има подобна клинична картина, може с голяма степен да се твърди, че това е коронавирус.

-  Какви координирани действия могат да се предприемат?

-  Еднаквите мерки, които могат да се вземат, са навременен обмен на информация, защото това е от ключово значение. Този път китайските власти много бързо действаха и бяха много открити. Още в първите дни от заболяването споделиха цялата информация, пълната генетична секреция на вируса, така че много бързо да могат да се произведат диагностикуми и много по-бързо да започне работа по изобретяването на ваксина. По-рано от една година ваксина не можем да очакваме, но оттук нататък е важно хора, които се връщат от регионите, в които е регистрирана болестта, да бъдат подлагани на медицинско наблюдение, за да може рано да се лекуват и да не представляват опасност за околните.

- Как се прекрати преди време разпространението на предишните два опасни коронавируси?

- Това е много интересен и важен въпрос. Истината е, че тези инфекции проявяват склонност към самоограничаване, което мисля, че ще стане и с този вирус. Да, интересът е голям, всява се донякъде и паника, но истината е, че другите два коронавируса се сомоограничиха с времето. Ключовото в случая е при тези мутации на вируса, ако придобие свойство за лесно пренасяне от човек на човек, тогава вече ще има потенциал за по-бързо разпространение и по-висока заболяемост, но дали това ще се случи, никой не може да каже на този етап.

- Коронавирусът от Китай по какво се различава от познатата ни белодробна пневмония?

- По нищо. Пневмония, предизвикана и от други вируси, е същата, но по-скоро се различава по това, че малко по-често се стига до нея. Сега регистрираните 60 смъртни случая са на хора на по-висока възраст и с някакви придружаващи заболявания, или при хора с някаква увреда на имунитета или на общото състояние. Това е характерно за коронавирусите. Тези вируси познаваме отдавна, но повечето от тях не са патогенни за човека в обикновени условия.

- Защо се подозира, че новият коронавирус се е появил точно на пазар в Ухан?

- Общо взето Югоизточна Азия е място, което ние наричаме "врящ котел" на вирусите, от който излиза нов щам. Появата на пазар е по чисто биологични причини - голяма концентрация на хора, голяма гъстота на живи животни. Практиката в азиатската кухня е да не се яде замразено месо, а да се коли на място. Гъстотата на хора и животни, заедно с високите температури са най-подходящи за активна циркулация на вируси между хора и животни, за създаване на нови щамове. Със сигурност заболяването е тръгнало от животно към човек. Предаването от човек на човек по-скоро е екзотика. Ако е възможно предаване от човек на човек, то би могло да стане при много тесен контакт, вътре в семейството, когато се контактува непрекъснато с болния, на малки разстояния.

- Всички тези заразени над 400 човека от животни ли са се заразили?

- Няма пълна информация за всички тях какъв е точно видът на контакта. Поне в началото огромна част от тях са били в град Ухан и имат някаква връзка с този голям пазар за живи животни.

- Има ли предположение от какво животно е започнало разпространението?

- Това много трудно може да се докаже, ще стане ясно по-късно, но интересното е, че пазарът е по-скоро за морски продукти, което още повече усложнява нещата.

Термокамерите на летището в София работят, но дори в САЩ такива камери има само на 4 летища. До края на седмицата ще бъдат осигурени и за летищата в Чикаго и в Атланта. Песимистично съм настроен, че това може да реши проблема.

- Защо хората, които починаха от този коронавирус, не се повлияха от лечението?

- Това е големият въпрос. Вероятно има известно забавяне в лечението, възможно е и да е била поставена грешна диагноза. Няма специфично лечение, но все пак попадането в болница навреме, увеличава шансовете за преживяване. В момента по-реалната опасност за България е започващата грипна епидемия, защото тя всяка година взима жертви. Тежките усложнения от грипа са дихателна недостатъчност и пневмония.