Британската министър-председателка Тереза Мей започва днес консултации с европейските лидери. Тя ще се опита да получи от тях допълнителни уверения за споразумението за Брекзит, с които да убеди британския парламент да го подкрепи, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Вчера Мей отложи за неопределено време гласуването на споразумението в Камарата на общините, тъй като бе почти сигурно, че депутатите ще го отхвърлят.

Мей ще разговаря сутринта с холандския си колега Марк Рюте в Хага и след това ще отиде в Берлин за среща с германската канцлерка Ангела Меркел, за да обсъдят възраженията, изразени от британски депутати срещу предложеното от Мей споразумение за излизане на Великобритания от ЕС

Министър-председателката има ограничено поле за маневриране, отбелязва АФП. От една страна тя се сблъска с неотстъпчивостта на 27-те страни от Европейския съюз, чиито лидери отказаха да водят нови преговори по споразумението, постигнато през ноември след 17 месеца преговори. От друга страна Мей е изправена пред съпротивата в Камарата на общините, където и депутати от мнозинството, и от малцинството настояват текстът да бъде предоговорен в твърде оспорваната част за предпазния механизъм за Северна Ирландия, за да се избегне физическа граница с Република Ирландия.

В Брюксел председателят на Европейския съвет Доналд Туск насрочи в четвъртък среща на върха, посветена на Брекзит, за да се даде отговор на британските притеснения.

"Готови сме да дискутираме, за да улесним британската ратификация", заяви Туск. "Но няма да предоговаряме споразумението, включително предпазния механизъм", добави той.

Според експерти Мей ще се опита да издейства отстъпки в политическата декларация, а не в самото споразумение. Политическата декларация не е юридически обвързваща. Тя очертава бъдещите отношения след раздялата и беше одобрена от Брюксел и Лондон едновременно със споразумението за Брекзит, което е юридически обвързващо, напомня АФП.