Световната здравна организация (СЗО) обяви, че някои лечения сякаш ограничават силата на симптомите или продължителността на коронавирус и затова се фокусира да научи повече за четири или пет от най-обещаващите от тях, предаде Ройтерс.

Базираната в Женева организация ръководи глобалната инициатива за разработване на безопасни и ефективни лекарства, тестове и ваксини за профилактика, диагноза и лечение на Ковид-19.

"Има някои лечения, които изглеждат на съвсем ранен етап, които ограничават сериозността или продъжителността на боледуването, но нямаме нищо, което да убива или спира вируса" - каза говорителката Маргарет Харис на брифинг.

"Имаме потенциално позитивни данни, но ни трябва допълнителна информация, за да сме 100 процента уверени и да кажем, това е правилното лечение", добави тя.

Тя предупреди да няма бързи надежди за ваксина, като каза, че коронавирусите са много сложни и срещу тях трудно се произвежда ваксина.

Разработват се повече от 100 ваксини за заразата, като някои вече са в клинични изпитания. През април от СЗО казаха, че за ваксина са необходими поне 12 месеца.

Относно протичането на заразата. Китайски и израелски медици са открили сериозни нарушения в работата на имунитета у хора, прекарали тежка форма на вируса, които показват, че прекомерната активност на имунните клетки вероятно е главен фактор за развитие на болестта, съобщи ТАСС.

Резултатите от проучванията са публикувани в сп."Нейчър Медисин".

"Изследвахме състава на образци от течност от бронхите на носители на коронавирус в различна степен на развитие на болестта и на здрави хора. Наблюдението ни и изследванията на колеги показват, че цитокиновата буря, мощната възпалителна реакция, караща имунитета да атакува клетките, е пряко свързана с тежестта на развитие на заболяването", пишат авторите.

От началото на бума на коронавируса в китайския гр.Ухан медици и биолози от цял свят се опитват да разберат кои фактори и особености в работата на организма влияят на вероятността от развитие на тежки форми на Ковид-19 и от летален изход. През последните месеци биолозите установиха, че болестите на сърцето и съдовете повишават вероятността от смърт от зараза с вируса SARS-CoV-2 почти пет пъти.

Още в първите дни от началото на епидемията китайски медици говорят за това, че прекомерно активният имунитет не помага на разболелите се да оздравеят, а обратно - задълбочава болестта, способства за развитие на възпаление на белодробната тъкан и на други нарушения в работата им, с което помагат за разпространението на вируса.

Медици и биолози от Китай и Израел под ръководството на проф. Чжан Чжън от Трета народна болница в Шънджън са открили нови аргументи в полза на тази теория, като са сравнили течности от белите дробове на здрави хора и на пациенти. 

Специалистите открили, че активността на определени видове Т-клетки, които отговарят за борба с вируса и изработването на антитела, са значително по-ниски при болни от Ковид-19 в критично състояние. В същото време обаче в организмите им имало необичайно много други видове имунни тела, свързани с развитието на възпаления и реакция на подобни процеси. Учените предполагат, че тези клетки са непосредствено свързани с тежките форми на вируса и една от причините за влошаване на състоянието на заразените. В белодробните течности на тези пациенти имало значително повече цитокини.