Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус каза днес, че е разочарован, че китайските власти не са завършили работата по даването на разрешения за пристигането в Китай на екип от експерти, който да проучи произхода на КОВИД-19, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Гебрейесус заяви, че членовете на международния научен екип са започнали през последните 24 часа да заминават от своите страни за Китай съгласно договореност между СЗО и китайското правителство.

"Днес научихме, че китайските власти още не са завършили работата по необходимите разрешения за пристигането на екипа в Китай", каза той на пресконференция в Женева.

"Много съм разочарован от тази новина, при положение, че двама членове вече са започнали своите пътувания, а други не са могли да пътуват в последния момент, но са установили връзка с висши китайски служители", заяви Гебрейесус.

Няма данни разновидността на коронавируса, открита в Южна Африка, да е по-силно заразна от щама, който бързо се разпространява във Великобритания, каза техническият ръководител за КОВИД-19 в СЗО Мария ван Керхов, цитирана от Ройтерс.

СЗО препоръча да се приемат две дози от ваксината на компаниите "Пфайзер" и "Бионтех" за период от 21-28 дни.

"Обсъждахме и направихме следната препоръка: две дози от тази ваксина в рамките на 21-28 дни", каза председателят на Стратегическата консултативна група на експертите по имунизация на СЗО Алехандро Кравиото.

Той заяви, че експертната група не препоръчва ваксинация на пътуващи хора, освен ако те не са в много високорискова категория.