Стотици деца се заразиха с коронавирус на летен лагер в американския щат Джорджия, което показва, че децата могат както да се заразяват с коронавируса, така и да го предават на други, предаде Франс прес.

Най-малко 260 от общо 597 участници в лагера са заразени, съобщиха вчера американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията, като предупредиха, че реалният брой може да е още по-висок. За момента са достъпни само данните за 344 души от групата.

Ръководството на лагера пренебрегнало препоръките на центровете всички участници да носят платнени маски. Такива маски е носел само персоналът на лагера. Освен това вратите и прозорците не са били отваряни, за да подобрят проветряването.

Ръководството обаче е спазило изискванията на указ на щата Джорджия, изискващ всички да представят негативен тест за Ковид-19, извършен най-много 12 дни преди пристигането в лагера. Освен това е била спазвана дистанция и всички повърхности са били дезинфекцирани, а децата са били разделени на малки групи с постоянен състав.

Повечето заразени са имали леки симптоми като треска, главоболие и болки в гърлото. Останалите не са показвали симптоми.

Публикувано вчера проучване на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, базиращо се на данните от лагера, показва, че децата и младежите от всички възрасти са податливи на новия коронавирус и "може би играят важна роля" за разпространението му, отбелязва ДПА. В момента в САЩ се води оживен дебат за повторното отваряне на училищата от следващия месец. Профсъюзите на учителите се противопоставят на усилията на някои политици да възстановят учебните занятия, на които учениците присъстват лично.