Пуканич и директорът на маркетинга в списанието Нико Франич бяха взривени на паркинга пред редакцията му на 28 октомври 2008 година в центъра на Загреб.

Малко по-късно заради убийството бяха арестувани шестима души - братята Робърт и Лука Матанич, Амир Мафалани, Желко Милованович, Боян Гудурич и Слободан Джурович.

Днес Робърт Матанич бе осъден от съда в Загреб на 33 години затвор. Брат му и Амир Малафани получиха по 16 г., а Желко Милованович, за когото се смята, че лично е поставил лично експлозива под автомобила на Пуканич - получи 40 години. Останалите двама подсъдими - Боян Гудурич и Слободан Джурович, бяха осъдени на 30 и 15 години затвор, съобщи сръбският вестник "Блиц".

Шестимата осъдени са добре познати и на българските власти. По времето на Бойко Борисов като главен секретар на МВР през септември 2004 година у нас беше задържана банда от 12 души, сред които братята Матанич и Амир Мафалани.
Хърватската банда, това е бандата, която направи няколко от най-тежките убийства в София – Шаки, Женя Бабичката. И ще видите, че ще излязат рано или късно. Всичките тези хора са издирени, задържани, по мое време екстардирани. Нека се похвалят сега с нещо подобно”, коментира в края на април 2009 г. Борисов.

За организатор на атентата срещу Иво Пуканич се смята самият Сретен Йосич - Йоца Амстердама, известен като Балканския крал на наркотиците, който е кумец на осъдения Слободан Джурович-Кардинал.

Хърватинът Желко Милованович пък се смята за един от най-значимите балкански престъпници. Той бе издирван от хърватската, босненската и сръбската полиция. За него има издадена и заповед за задържане от Интерпол. В продължение на 7 години е бил член на специалните части на Милорад Улемек-Легия, който в момента се намира в сръбския затвор заради убийството на бившия сръбски премиер Зоран Джинджич.