Днес 51-годишен, Бъркенфелд е в основата на разкритията за данъчни измами, разтърсили банковата система в Швейцария през 2005 – 2009 година. Когато прави тази стъпка той работи в швейцарска банка.

Мнението, че разузнавателна служба е подготвила скандала „Панамски книжа“ той е изразил в интервю за американската телевизионна мрежа Си Ен Би Си (CNBC), даваща предпочитание на бизнес новини. Следва нейната информация:

Брадли Бъркенфелд е най-значимият финансов разобличител на всички времена и бихте могли да си помислите, че той ликува след разкритията в изтеклите „Панамски документи“. Само че днес Бъркенфелд поставя въпроси за източника на информацията, която разтърси политическите режими по света.

Бъркенфелд, американски гражданин, беше банкер, работещ в Ю Би Ес (UBS) в Швейцария, когато се обърна към правителството на САЩ с информация за мащабно укриване на данъци от американци с тайни сметки в Швейцария.

Към края на своята разобличителска кариера Бъркенфелд излежа над две години в американски федерален затвор. За предадената информация той беше награден със 104 милиона долара от данъчната служба на САЩ (IRS) и разби основите на продължилата над един век швейцарска банкова потайност.

В ексклузивно интервю от Мюнхен Бъркенфелд каза, че източникът на 11 милиона документа, откраднати от една правна фирма, не би трябвало автоматично да се смята за разобличителен фактор. Напротив, каза той, хакването на фирмата от Панама сити, наречена „Мосак Фонсека“, би могло да е извършено от американска разузнавателна агенция.

„Аз съм сигурен, че ЦРУ е зад това, по мое мнение“, каза Бъркенфелд.

Той посочи факта, че политическият шум, вдигнат от разкритията, засегна предимно страни, които имат напрегнати отношения със Съединените щати.

„Факт е, че виждаме във всички тези имена, които се появяват, гласни или негласни противници на Съединените щати - Русия, Китай, Пакистан, Аржентина, и не виждаме и нито едно американско име. Защо така?“, каза Бъркенфелдд.

„Съвсем откровено казано, моето усещане е, че това определено е операция на разузнавателна агенция“, добави той.

Попитан защо САЩ биха предизвикали изтичане на информация, която накърнява Дейвид Камерън, основен американски съюзник, Бъркенфелд каза, че британският лидер вероятно е „странична щета“ в по-широка разузнавателна информация.

„Щом имате Агенцията за национална сигурност и ЦРУ, които шпионират чуждите правителства, те като нищо могат да влязат в една правна фирма – каза Бъркенфелд. - Но те избирателно изнасят публично информация, която не накърнява САЩ ни най-малко. Това е лошо. И има сериозно зло зад него.“

Пиар службата на ЦРУ още не е отговорила на искането за коментар, отбелязва Си Ен Би Си.

Бъркенфелд каза също, че по неговото време като швейцарски банкер (1996 – 2005 г.), „Мосак Фонсека“ е била известна като едно парче от обширния офшорен лабиринт, използван от банкери и юристи, за да крият пари от данъчните власти. Той добави, че тази фирма, която днес е в центъра на глобален скандал, е била смятана за относително дребен играч в цялостния офшорен бизнес за избягване на данъци.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Какво да направим с офшорките