Eдинодушно парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) реши, че няма как да подкрепи така предложеното правителство. Аргументите ще бъдат представени утре в пленарна зала, така че това е окончателното решение, взето по съответния ред. Това коментира пред журналисти Николай Денков, председател на парламентарната група на ПП-ДБ, която заседава в централата на "Демократична България".

Преди изказването на Денков, Кирил Петков заяви пред медиите, че за предлаганото от ГЕРБ-СДС правителство на малцинството няма естествена подкрепа и тя зависи от купен вот. Той добави, че реално дали ще се случи това правителство или не, зависи от това дали Борисов и Пеевски ще накупят достатъчно гласове от други парламентарни групи. Това е истината. За мен би било срам следващото българско правителство да бъде на базата на купен вот в парламента, добави той.

Ние ще бъдем абсолютно консистентни с позицията, която заехме от самото начало, ще бъдем ярка опозиция, ако такова правителство мине и няма да допуснем нито една от техните корупционни схеми да мине незабелязано. Нашите избиратели могат да разчитат на консистентна позиция и че ще се борим за техните интереси.

Той обяви, че цялата парламентарна група утре ще бъде в пленарна зала. Парламентарната група на ПП-ДБ има 39 народни представители.

По-рано днес ГЕРБ призова част от депутатите на ПП-ДБ да подкрепят кабинета заради общите им приоритети - Еврозоната, сухопътен Шенген и Плана за възстановяване и устойчивост. От партията на Бойко Борисов не държат цялата група да гласува за тях, а само десетина депутати от ПП-ДБ да ги подкрепят, колкото да бъде гласуван кабинетът на Росен Желязков, а после отново ПП-ДБ да си останат в опозиция. Такава оферта от името на ГЕРБ отправиха в ефира на трите национални телевизии трима от номинираните за министри в кабинета на малцинството на ГЕРБ - Деница Сачева, Делян Добрев и Даниел Митов.

Добрев подчерта, че ГЕРБ не търгуват с гласове на депутати и заяви: "Това кой ще ни подкрепи, ще видим утре". "Можем да се окажем камикадзета - ще бъдем избрани с много малко мнозинство, за да свършим определена работа", каза Добрев.

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ-СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на Народното събрание.

За да бъде приет проектокабинетът "Желязков", са необходими 121 гласа от народните представители.

В понеделник президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 50-ото Народно събрание на Росен Желязков - кандидат за министър-председател, излъчен от най-голямата парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС. Желязков върна изпълнен мандата и представи структура и състав на проект на кабинет.

Днес президентът Румен Радев каза пред журналисти в Атина, че ще присъства на гласуването на проектокабинета. Той подчерта, че не е изненадан от предложението на ГЕРБ-СДС за кабинет на малцинството.

"По време на консултациите с ГЕРБ те изразиха своето разочарование, че те не могат да предложат правителство, защото няма подкрепа от партиите. Аз насочих вниманието към други европейски държави, където има правителства на малцинството като все пак някакъв изход. Това изисква отговорност и политическа смелост", каза Румен Радев. От прессекретариата на държавния глава съобщиха, че и вицепрезидентът Илияна Йотова също ще присъства на заседанието на Народното събрание.