Новият сезон на "На градус" - подкаст на "Горичка" и групата "Анонимните климатици", вече се излъчва в съвместно партньорство с Dir.bg, като част от платформата ни за диалог, идеи, търсене и намиране на зелени решения Green transitionВъв всеки епизод основателят на "Горичка" Маги Малеева и водещи експерти повдигат и дискутират важни за всички нас теми, свързани с климатичните промени.

Какви са предизвикателствата на бъдещето, какво трябва да се направи и какви са стъпките, с които всеки от нас може да помогне в борбата с климатичните промени - това са основните въпроси в подкаста.

А те допълват водещата тема на Dir.bg и Green transition - Зеленият преход, който вече създава нови възможности за просперитет, за устойчива трансформация и модернизация на икономиките в ЕС, за повишаване на конкурентоспособността и на доходите на гражданите.

Гост днес е Румен Карамихалев - 30-годишен професионалист в шведска стоманопроизводителна индустрия. Наскоро той построява енергоефективна дървена къща до София, за която прилага редица зелени технологии - термопомпа, фотоволтаични панели, локална пречиствателна станция.

Днес Румен ни разказва защо екологичното почти винаги е икономично, какви са стъпките и има ли предизвикателства пред екологичното.

  • Къщата ми, завършена под ключ, заедно с мебелите и зелените технологии, излезе около 1200 евро на кв.м
  • Сравних различните строителни технологии и стигнах до извода, че екологията почти винаги е по-икономична
  • В момента само в Европа всяка година се инсталират над 4 млн. термопомпи, това нараства с по ⅓ всяка следваща година. Практически, във всеки блок и във всяка къща ще има термопомпа