"Страх тресе ДПС. Говоря за апарата". Това заяви пред БНР Корман Исмаилов, бивш председател на младежката организация на Движението за права и свободи.

Исмаилов смята, че нищо не се е променило от времето, когато той и Касим Дал са били изключени. 

"В момента контролът е в Пеевски. Той успя да овладее ръководните органи на партията - поставил е свои хора в Централното оперативно бюро. Той има много опит в превземенато на бизнеси и компании. Ахмед Доган изпусна ситуацията". 

Делян Пеевски знае как да използва информацията, посочи Исмаилов в предаването "12+4". "Умее да произвежда и управлява зависимости. Контролира Доган с документи. Борисов е зависим от Пеевски. Знаете позициите на Пеевски в прокуратурата, има хора и в службите", добави той.

"ДПС е инструмент - преди на Доган, сега Пеевски го превзема", отбеляза бившият лидер на младежката организация на Движението. 

"Турция не може да промени нищо в ДПС. Това е организация, която е под фасадата на Закона за политическите партии - участва в изборите, трябва да представлява гражданите, но нещата са много централизирани и контролирани, основно със страх", твърди бившият младежки лидер на Движението.

 

Снимка: Булфото

Междувременно във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" се появяват нови и нови отворени писма и обръщения от страна на симпатизанти и бивши политици към почетния лидер във връзка с турбуленциите в Движението. Много от тях го призовават да изрази становище за случващото се в ДПС.

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Декларации с искане за намесата на почетния председател на Движението заради отстраняването на дългогодишни депутати и активисти са публикувани от седем общини в област Кърджали и от Сандански през последните 24 часа.

"Виждаме самоуправство, авторитарно управление, заплашвани сме и няма съобразяване с документите, по които трябва да се ръководи партията. Самоуправството е от част от националното ръководство и хората се страхуват", заяви пред БНР председателят на Общинския съвет на ДПС в Кричим Сюзан Моллаюсеин. На въпрос дали заплахите са от Делян Пеевски, тя отказа коментар.

"Всички депесари си задават въпроса какво се случва в партията и очакват почетният председател да излезе с позиция. Това е нашият призив", каза тя и добави, че всички членове и симпатизанти на ДПС в Кричим стоят зад нея.

Тя коментира и думите на Пеевски в края на миналата седмица, че в ДПС има ново начало и който не го е разбрал, остава в миналото. "Ако някой в тази партия смята, че може да се еманципира от личността на почетния председател Ахмед Доган, ще поеме най-тежката политическа отговорност и ще трябва да подаде оставка. Дали сме доверие на председателя, защото това е било с подкрепата на Ахмед Доган. Всеки, който сметне, че може да се еманципира от това, трябва да понесе най-тежката политическа отговорност и да подаде оставка", категорична е председателката на кричимската организация на Движението.

Недоволните подготвят и други действия, но очакват позицията на почетния председател на ДПС.