Иран или някои от неговите протежета сред шиитските милиции в съседните страни може би планират нови удари срещу американските интереси в Близкия изток и Съединените щати са готови да предприемат превантивни военни мерки, ако получат достатъчно надеждно предупреждение, заяви днес министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

"Играта се промени", каза Еспър, посочвайки поредицата атаки срещу персонал и обекти на Съединените щати в Ирак през последните месеци от подкрепяни от Иран милиции.

"Ние сме готови да направим каквото е необходимо, за да защитим нашите хора, нашите интереси и нашите партньори в региона", даде да се разбере американският министър на отбраната.

Във вторник, след като бойци на подкрепяни от Иран милиции щурмуваха комплекса на посолството на САЩ в Багдад, Пентагонът изпрати морски пехотинци от силите за бързо реагиране, за да защитят дипломатическото представителство. След това няколкостотин парашутисти десантчици от базата Форт Браг в Северна Каролина бяха разположени в Кувейт с готовност да се намесят при необходимост.

Без да съобщи подробности, шефът на Пентагона каза пред репортери, че САЩ разполагат с "индикации", че се подготвят нови ирански провокации. Ако това се случи, посочи той, Съединените щати ще предприемат превантивни действия при наличие на достатъчно предварително предупреждение.

Председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили подчерта, че в дипломатическото представителство в Багдад има достатъчно американски военни, за да го защитят. Ако някой дръзне да предприеме нов опит да завземе посолството, "го чака резачка", предупреди той.