Парламентът на Северна Корея се събира от днес на сесия, за да одобри решенията, взети на наскоро проведения конгрес на управляващата Корейска трудова партия (КТП), на който държавният и партийният ръководител Ким Чен-ун се зарече да положи максимални усилия за разширяване на ядрената програма на страната, изправена пред враждебно настроените Съединени щати, предаде Асошиейтед прес.

Сесиите на Върховното народно събрание обикновено са кратки, като на тях формално се одобрява държавният бюджет, утвърждават се персоналните промени и политическите приоритети, предложени от Ким и КТП. Държавните медии засега не съобщават подробности за настоящата сесия, на която може да бъдат одобрени кадрови промени в правителството и Държавния съвет с председател Ким Чен-ун.

На партийния конгрес Ким обяви дълъг списък с желани нови оръжия, сред които междуконтинентални балистични ракети, подводници, задвижвани от ядрена енергия, шпионски сателити и тактически ядрени оръжия. На среднощен военен парад в четвъртък режимът демонстрира най-модерните си стратегически оръжия, включително предполагаема нова балистична ракета, изстрелвана от подводница, отбелязва АП.