Вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Никола Димитров и външният министър Буяр Османи настояха днес в Брюксел Европейският съюз по-скоро да осигури ваксини за страните от Западните Балкани, предаде агенция Макфакс.

В рамките на работно посещение в Брюксел Димитров и Османи се срещнаха с еврокомисаря за управление на кризи Янез Ленарчич, на когото благодариха за помощта, осигурена чрез механизма за гражданска защита на ЕС, активиран скоро след избухването на пандемията от коронавирус.

В този контекст те изтъкнаха, че солидарността е ключов фактор в справянето не само със здравната, но и със социално-икономическата криза, като изразиха задоволство, че механизмите на ЕС, които преди бяха достъпни само за страните членки, вече могат да се ползват и от страните от Западните Балкани.

Досега чрез механизма за гражданска защита на ЕС бяха осигурени защитни средства и медицинско оборудване за Република Северна Македония, дарени от Чехия, Австрия, Словакия, Естония, Румъния и Германия, а Швеция изпрати медицински работници да помагат в борбата с COVID-19 в Клиниката за заразни болести в Скопие.

Ленарчич изрази подкрепа за европейската интеграция на Република Северна Македония и обеща постоянна подкрепа от неговия екип в областта, за която отговаря.

Работното посещение на Димитров и Османи в Брюксел продължава със срещи с шведския външен министър Ан Линде, финландския външен министър Пека Хависто, а в кулоарите на днешния Съвет "Външни работи" ще разговарят и с португалския външен министър Аугущу Сантуш Силва, чиято страна е председателка на Съвета на ЕС.

Медиите в Скопие посочват, че Османи и Димитров не са поискали среща с българския външен министър Екатерина Захариева, която също е в Брюксел за срещата на външните министри от ЕС.